Partneri za demokratske promene Srbija

Anti-diskriminacija – besplatna pravna pomoć

U okviru projekta „Besplatna pravna pomoć na jugu Srbije”, koji sprovode Partneri Srbija, u saradnji sa Opštinom Bujanovac i Advokatskom komorom Niša, a uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu, Tijana Milošević, savetnica pri instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (Poverenik), dežurala je u prostorijama Kancelarije Službe besplatne pravne pomoći u Bujanovcu 18.marta 2014. godine.

Građani su bili u mogućnosti da se obrate sa konkretnim pitanjima i pritužbama vezanim za diskriminaciju, ali i da se bolje informišu o ulozi i nadležnostima Poverenika.

Zadaci ovog državnog organa su sprečavanje svih vidova, oblika i slučajeva diskriminacije, zaštita ravnopravnosti fizičkih i pravnih lica u svim oblastima društvenih odnosa, nadzor nad primenom propisa o zabrani diskriminacije, kao i unapređivanje ostvarivanja i zaštite ravnopravnosti. Poverenik je ovlašćen da sprovodi postupak po pritužbama u slučajevima diskriminacije osoba ili grupe osoba koje povezuje isto lično svojstvo. Poverenik je nadležan da prima i razmatra pritužbe zbog diskriminacije, daje mišljenja i preporuke u konkretnim slučajevima diskriminacije i izriče zakonom utvrđene mere.

Kroz saradnju sa institucijom Poverenika, Projekat nastoji da dodatno doprinese unapređenju pristupa pravdi za građane Bujanovca, Preševa i okoline, kao i izgradnji poverenja i integraciji različitih etničkih grupa u društveni život na jugu Srbije.

Ceo događaj je bio ispraćen od strane lokalne TV stanice, čiju reportažu možete pogledati ovde.

Categorised in: Antidiskriminacija, VESTI