27.07.2013.

Krivične prijave za korupciju u zdravstvu

(Izvor: RTS) Više od 400 prijava za korupciju u zdravstvu stiglo za mesec dana postojanja SMS servisa, koji je pokrenut za tu namenu. U ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu. Za mesec dana postojanja na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je 439 prijava, a u ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom …

(Izvor: RTS)

Više od 400 prijava za korupciju u zdravstvu stiglo za mesec dana postojanja SMS servisa, koji je pokrenut za tu namenu. U ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu.

Za mesec dana postojanja na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je 439 prijava, a u ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, saopštila je nevladina organizacija „Srbija u pokretu“ koja je pokretač servisa.

Najviše prijava, više od pet, pristiglo je iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Leskovca, Niša, Smedereva, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice.

„Od ukupnog broja prijava validno je 219 ili 49,88 odsto, koje se odnose na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 53,4 posto spada u kategoriju korupcije, 15,9 odsto u povredu prava pacijenata i 22,8 posto organizaciju rada zdravstvene službe“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o slučajevima koji spadaju u kategoriju korupcije mito i neformalna plaćanja zastupljeni su sa 42,73 posto, zloupotreba službenog položaja 30,76 posto i ostalo 26,49 posto.

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu (061/ 24 444 24) dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji obučeni aktivisti Srbije u pokretu odgovoraju u pisanoj SMS ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

U saopštenju se navodi da će udruženje „Srbija u pokretu“ u ime građana, koji su želeli da ostanu anonimni, podneti 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu.

„Srbija u pokretu“ je građane koji su prijavili slučajeve korupcije upućivala na Zaštitnika prava pacijenata, Zdravstvenu inspekciju, Tužilaštvo, RFZO, policiju, Agenciju za borbu protiv korupcije, udruženje građana Pravni skener.

SMS servis pokrenula je NVO „Srbija u pokretu“ uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva zdravlja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u okviru projekta Mladi novinari u akciji „Glasno za zdravstvo!“.

Osim na SMS servis, građani korupciju mogu da prijave i na sajtuwww.kakavjedoktor.org na kome mogu i oceniti kvalitet i zadovoljstvo pruženim uslugama u zdravstvu.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.

 

Komentari na članak

0
pristigli
komentari
ostavite
svoj komentar

Ostavite svoj komentar

Stvaranje ovog sajta pomogla je Evropska unija. Sadržaj sajta je isključivo odgovornost Partnera za demokratske promene Srbija
i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.
Politika privatnosti | copyright: Partneri za demokratske promene Srbija, 2019