16.06.2014. > IZVOR: Blic, Vesti online

Prisluškivali saobraćajce i osumnjičili ih za primanje mita

386339_kamera-beta_f

U njihova službena vozila inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a su ugradili prislušne uređaje i kamere i tako skupljali materijal za hapšenje i podizanje krivičnih prijava

Šestoro saobraćajnih policajaca iz Knića u pritvoru je već nedelju dana. Uhapšeni su 5. juna zbog sumnje da su primali mito. M. S. (24), M. P. (42), Ž. T. (27), R. N. (43), V. U. (30) i I. N. (24), među kojima je i jedna žena, kako saznaje beogradski mediji, snimani su i praćeni od početka aprila, zbog brojnih pritužbi građana.

U njihova službena vozila inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a su ugradili prislušne uređaje i kamere i tako skupljali materijal za hapšenje i podizanje krivičnih prijava. Uzimali su, kako je utvrđeno, od 1.000 do 5.000 dinara, da bi ljude koji su napravili neki saobraćajni prekršaj pustili da voze dalje bez pisanja kazne, navodi “Blic“.

 Hapšenje je počelo kada je jedan od inspektora Unutrašnje kontrole MUP-a došao u Knić u civilnom automobilu i namerno nije upalio farove niti vezao pojas. Ciljano je išao na patrolu koja je praćena par meseci. Zaustavili su ga i uzeli mito od 50 evra, ali je novčanica bila obeležena. Odmah je stigla interventna jedinica, pretresla saobraćajce, našla novac i uhapsila ih.

 Od ukupno sedmoro saobraćajnih policajaca stanice u Kniću, na slobodi je samo jedan. Zbog toga je kragujevačka policija angažovala svoje saobraćajce da u patrolama dežuraju u Kniću tokom 24 sata, i tako upotpune pustoš koja je tamo nastala zbog korupcije.

 Kako je izjavila portparolka Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simović, svi su još u pritvoru, koji im je određen posle hapšenja i saslušanja pred istražnim sudijom i tužiocem.

 Kako za “Blic” kaže Živorad Lekić, advokat koji zastupa jednog od policajaca kome se na teret stavlja da je od 4. aprila čak 26 puta uzeo mito od vozača, kazne koje prete su visoke – od dve do 12 godina zatvora.

 “Uslovne kazne za ovo delo nema, može da se umanji na šest meseci, ali ne verujem da će to da se dogodi jer su policajci opterećeni i pojačanom društvenom odgovornošću, a u toku je opšta kampanja borbe protiv korupcije. Svi osumnjičeni negirali su krivicu, nadam se da će u narednih 20 dana pritvor da im se ukine“, kaže advokat Živorad Lekić.

 Ali, pitanje je šta će biti dalje, jer su prisluškivani od 4. aprila, kada su ugrađeni specijalni uređaji i kamere u njihova vozila, a da oni to nisu znali.

 “Oni su suspendovani sa posla, a u policiju ili bilo koju državnu službu, po zakonu, neće moći da se vrati niko ko dobije kaznu veću od šest meseci“, kaže Lekić.

Vest je preneta sa sajta Vesti-online

Komentari na članak

0
pristigli
komentari
ostavite
svoj komentar

Ostavite svoj komentar

Stvaranje ovog sajta pomogla je Evropska unija. Sadržaj sajta je isključivo odgovornost Partnera za demokratske promene Srbija
i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.
Politika privatnosti | copyright: Partneri za demokratske promene Srbija, 2019