06.12.2013.

Srbija na 72. mestu po percepciji korupcije

Transparentnost-Srbija

(Izvor: RTS) Prema Indeksu percepcije korupcije, Srbija je napredovala u odnosu na prošlu godinu i sada je na 72. mestu od 177 zemalja, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije „Transparensi internešenel“. To jeste pomak unapred, posle šest godina stagnacije Srbije, kaže predsednik „Transparentnosti Srbije“ Vladimir Goati. Srbija je ove godine na 72. mestu po stepenu percepcije korupcije na listi organizacije …

(Izvor: RTS)

Prema Indeksu percepcije korupcije, Srbija je napredovala u odnosu na prošlu godinu i sada je na 72. mestu od 177 zemalja, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije „Transparensi internešenel“. To jeste pomak unapred, posle šest godina stagnacije Srbije, kaže predsednik „Transparentnosti Srbije“ Vladimir Goati.

Srbija je ove godine na 72. mestu po stepenu percepcije korupcije na listi organizacije Transparensi internešnal, čime je popravila svoj položaj za osam mesta u odnosu na 2012. godinu.

Predsednik „Transparentnosti Srbije“ Vladimir Goati ocenio je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja da je napredak Srbije rezultat „antikoruptivnih institucija stvaranih u proteklih pola decenije“.

„To jeste pomak unapred, posle šest godina stagnacije Srbije“, rekao je Goati i istakao da je indeks percepcije korupcije „univerzalno prihvaćen parametar“ koji privlači ili odvraća strane investitore.

Indeks percepcije korupcije meri opažanje eksperata i poslovnih ljudi o zloupotrebama u javnom sektoru, a pri sačinjavanju indeksa za Srbiju u obzir su uzeti rezultati sedam istraživanja.

Srbija ove godine ima indeks 42 na skali od 0 do 100, gde 100 označava da korupcije praktično nema.

Srbija je 72. mesto među 177 rangiranih zemalja podelila s Bosnom i Hercegovinom, Brazilom i sa afričkom ostrvskom državom Sao Tome i Prinsipe.

Ispred Srbije na listi su Crna Gora i Makedonija koje dele 67. mesto, Hrvatska na 57. i Slovenija na 43. mestu.

Srbija je 2012. godine sa indeksom 39 bila na 80. mestu, a u ovogodišnjem istraživanju približila se svetskom proseku od 43 poena.

Ove godine Srbija ima bolji indeks od Kine, i Trinidada i Tobaga, s kojima je 2012. delila isto mesto, kao i od Šri Lanke, Liberije i Bugarske koje su tada bile ispred nje.

Prema istraživanju, najkorumpiranije zemlje na svetu su Somalija, Severna Koreja i Avganistan sa po osam indeksnih poena, a najmanje korumpirane su Danska i Novi Zeland sa 91, a slede Finska i Švedska sa 89 poena.

Predsednik „Transparentnosti Srbija“ Vladimir Goati je dodao da više od 70 odsto ispitanih zemalja ima manje od 50 bodova, što je zona u kojoj, po njegovim rečima, „cveta endemska korupcija“.

U toj organizaciji ukazuju da su neki od glavnih problema Srbije kršenje antikorupcijskih zakona, nedovoljni kapaciteti organa koji vrše nadzor i kontrolu nad njihovom primenom i nedovoljno transparentan proces donošenja odluka.

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić naveo je da se svake godine u istraživanju korupcije uočavaju uglavom iste štetne pojave, i da zato „nije naročiti optimista“, uprkos napretku Srbije.

„Sama činjenica da se veliki deo problema i prioriteta ponavlja iz godine u godinu, rečito govori o tome da je potrebno uraditi jako mnogo da bismo napravili neki krupan pomak napred“, rekao je Nenadić.

Nenadić je pohvalio napore Ministarstva privrede Srbije da učini javnim finansijske podatke javnih preduzeća, i dodao da je u poslednjih godinu dana vlast demonstrirala „političku volju“ da se reše pojedini slučajevi korupcije.

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ocenjuje da ciljevi Strategije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije „nisu dovoljno ambiciozni“ i kao primer naveo da u njoj nije adekvatno tretirano pitanje netransparentnih ugovora o kreditima i investicijama.

Vest je preuzeta sa sajta RTS

 

Komentari na članak

0
pristigli
komentari
ostavite
svoj komentar

Ostavite svoj komentar

Stvaranje ovog sajta pomogla je Evropska unija. Sadržaj sajta je isključivo odgovornost Partnera za demokratske promene Srbija
i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.
Politika privatnosti | copyright: Partneri za demokratske promene Srbija, 2020