Partneri za demokratske promene Srbija

Diskriminacija u Srbiji – panel diskusija u Bajinoj Bašti

U četvrtak, 28. juna 2012. godine u svečanoj sali opštine Bajina Bašta, održana je panel diskusija „Diskriminacija u Srbiji: Uloga Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“.

U nastojanju da se pruži podrška otvorenom dijalogu o diskriminaciji u Srbiji i unapređenju saradnje na sprečavanju diskriminacije, panel diskusija imala je za cilj upoznavanje javnosti sa nadležnostima i načinom rada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u oblasti zaštite od svih oblika diskriminacije. Tema panel diskusije bila su i pitanja mogućih načina za podsticanje građana/ki da reaguju u slučajevima diskriminacije, diskriminacije u lokalnoj zajednici, položaja osoba sa invaliditetom u Bajinoj Bašti kao i uloge ustanova socijalne zaštite u sprečavanju diskriminacije.

Na panel diskusiji govorili su Branko Ćirković, savetnik u Odseku za sistemska normativno-pravna pitanja, izradu izveštaja i publikacija u kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Dragana Ćuk Milankov predsednica Centra za alternativno rešavanje sukoba (CARS) i Latinka Vasić iz Opštinske organizacije slepih Bajina Bašta. Moderatorka panela bila je Ana Toskić, predstavnica organizacije Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija).

Panelu je pristutvovalo oko 20 predstavnika lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, centara za socijani rad, policijske uprave i institucija obrazovanja  iz Bajine Bašte i okoline.

Panel diskusija u Bajinoj Bašti deo je projekta Partnerstvo za toleranciju i zaštitu od diskriminacije čiji je cilj unapređenje sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji i doprinos izgradnji društvene kohezije. Projekat sprovode Partneri Srbija i CARS, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, i u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.