Partneri za demokratske promene Srbija

Istraga o zloupotrebama u Galenici

(Izvor: www.b92.net) 29.01.2013.

Beograd — Radna grupa MUP-a preuzela je, po nalogu tužioca za organizovani kriminal, istragu o zloupotrebama u „Galenici“.

Radna grupa će od danas ispitivati dokumentaciju farmaceutske kompanije, koja je na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament označio kao sporne.

Nenad Ognjenović, bivši direktor „Galenike“, prvi je osumnjičeni za brojne malverzacije u istrazi koju su skoro dve godine vodili Tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK, piše „Blic“.

Istraga ni posle dve godine nije procesuirana, a sada je, po nalogu tužilaštva, predata Radnoj grupi MUP-a.

„Ognjenović je, na osnovu do sada prikupljenih dokaza, podataka i iskaza saslušanih, prvoosumnjičeni u istrazi o malverzacijama u Galenici“, kaže za „Blic“ izvor iz MUP-a Srbije.

Ognjenović je na funkciju generalnog direktora „Galenike“ postavljen u novembru 2008. godine, a zbog lošeg poslovanja, odlukom Vlade smenjen je u junu 2011. Tada je u „Galenici“ otkriven dug od 14 miliona evra, ali i sporno poslovanje s fabrikama lekova „Habitfarm“ i „Velefarm“.

Ognjenović je ranije tvrdio da je sporni dug nastao zbog kursnih razlika i troškova kamata za kredite.

„Istraga je završena, dokazi su pribavljeni i saslušani su svi koji su imali saznanja o malverzacijama, uključujući i Ognjenovića“, kaže izvor „Blica“, navodeći da je dokumentacija tužilaštvu predata prošle godine.

Cilj inspektora koji su angažovani na ovom slučaju, prema pisanju lista, biće da ispitaju dokumentaciju o redovnom poslovanju „Galenike“, kreditnim zaduživanjima, otvorenim avansima, ugovore s dobavljačima, kao i utvrđivanje eventualnih posredničkih provizija.

Istragu o zloupotrebama u „Galenici“ započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Inspektori će od danas proveravati i da li je bilo propusta u dosadašnjoj istrazi. Krajem 2012. predmet je, sa svim dokazima, prosleđen Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Zaposleni u „Galenici“ kažu da je nova istraga dobra vest, ali da ih, ipak, više zanima hoće li „Galenika“ uskoro dobiti strateškog partnera.

„Malo nam je nejasno, zato što su se vodile istrage do sada, a sada se najavljuje neka druga istraga. U svakom slučaju, mi podržavamo da se što pre ustanovi krivica za ovo stanje u kompaniji i da se odgovorni kazne. Ono na šta su zaposleni trenutno fokusirani to je pre svega ovaj najavljeni proces eventualne privatizacije i sve što sledi uz to“, kaže za B92 Zoran Pantelić iz sindikata Nezavisnost u „Galenici“.

Оставите одговор