Partneri za demokratske promene Srbija

Ko brani javnost u Srbiji?

ZMIJA-postPartneri Srbija, Pravni skener i Biro za društvena istraživanja pozivaju Vas na događaj Ko brani javnost u Srbiji?“ koji će se održati 5. decembra 2019. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd, sa početkom u 18:00h.

Na događaju će biti predstavljena izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića „Institucije kriju informacije kao zmija noge“ koja na satiričan način predstavlja probleme (i izgovore) sa kojima se suočavaju mediji, istraživači, organizacije civilnog društva i građani u pokušajima da dođu do informacija o radu organa vlasti i nosilaca funkcija.

U okviru događaja, u panel diskusiji razgovaraćemo o tome ko brani javnost u Srbiji, zajedno sa:

  • Stanojlom Mandić, zamenica Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;
  • Zoranom Gavrilovićem, Biro za društvena istraživanja;
  • Senkom Vlatković Odavić, Insajder;
  • Dušanom Čavićem, „Marka žvaka“;
  • Ivanom Đokić i Tijanom Nikolić, studentkinjama novinarstva, koje su u okviru projekta učestvovale na izradi istraživačkih priča u oblasti transparentnosti.

Na ovaj način obeležavamo završnicu projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji koji sprovodimo uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo, Srbija i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Tokom prethodne dve godine branili smo dostignuti nivo prava javnosti da zna, prepoznavali nove probleme u ovoj oblasti i predlagali rešenja za unapređenje transparentnosti rada organa vlasti. Pružali smo podršku budućim novinarima da izveštavaju o pitanjima od javnog interesa i preispituju rad institucija i radili sa studentima kroz program mentorstva i debata.

Radni jezik događaja je srpski. Registraciju za događaj možete izvršiti na sledećem linku https://forms.gle/9GagY5UjBUDBrCbs5

Agendu događaja možete preuzeti OVDE.

EU za tebe logo plus tekst srp

Categorised in: Budućnost slobode informacija u Srbiji, Dobro upravljanje, Izdvajamo, Vladavina prava