Partneri za demokratske promene Srbija

Konferencija povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti

U ponedeljak, 30. januara 2012. godine, u svečanoj Sali Privredne komore Srbije, održana je Koferencija povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti (28.januar). Konferenciju su organizovali Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik), uz podršku Fonda za otvoreno društvo Srbija, Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija Srbija (UNDP) i Programa za podršku medijima u Srbiji koji podržava USAID, a sprovodi IREX.

Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se u svim zemljama Saveta Evrope, povodom usvajanja Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvog dokumenta koji na međunarodnom nivou uređuje obavezu država u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti. U Srbiji se ovaj dan obeležava u cilju podizanja svesti javnosti o značaju zaštite podataka i unapređenje primene principa zaštite podataka, kao i ukazivanja svim rukovaocima podataka na zakonske obaveze i odgovornost za kršenje prava.

Konferenciju su otvorili Rodoljub Šabić, Poverenik za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Saša Janković, Zaštitnik građana i Antje Rotemund, šefica misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

U radnom delu skupa, Poverenik je predstavio slučajeve iz prakse koji su obeležili 2011. godinu, i još jednom ukazao na mogućnosti unapređenja zaštite ličnih podataka u Srbiji. Zamenik Poverenika, Aleksandar Resanović, govorio je o značaja upisa zbirki podataka u Centralni registar i rezultatima inspekcijskog nadzora službe Poverenika, dok je advokat Slobodan Kremenjak ukazao na potrebu edukacije medija o zaštiti ličnih podataka, kao i na njihovu ulogu u unapređenje zaštite privatnosti građana. Blažo Nedić, direktor Partnera Srbija, predstavio je Projekat podrške primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u okviru koga je tokom 2011.godine održan niz panela, seminara i treninga za predstavnike lokalnih samouprava, državnih institucija, privrednih subjekata, organizacija civilnog društva sa ciljem unapređenja zaštite ličnih podataka u Srbiji.

Konferenciji je prisustvovalo oko 120 predstavnika Vlade Srbije, nezavisnih državnih organa, lokalne samouprave, privrednih subjekata, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Program Konferencije možete videti ovde.

Saopštenje Poverenika povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti možete videti ovde.

Informacije o Konferenciji objavljene u medijima su dostupne na sledećim linkovima:

RTV – Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Međunarodni Radio Srbija- Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Vesti/Nadlanu – Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Tanjug – Evropski dan zaštite podataka o ličnosti

24 sata – Danas se obeležava Dan zaštite podataka ličnosti

Danas – Sutra se obeležava Dan zaštite podataka ličnosti

RTS – Građani nesvesni zloupotrebe podataka


insertacija final strana 2 inesertacija final strana 1

Proverite svoje znanje o zaštiti podataka o ličnosti

Categorised in: Privatnost, Zaštita podataka o ličnosti (PDP)

Оставите одговор