Partneri za demokratske promene Srbija

Konferencija povodom završetka projekta Podizanje kapaciteta advokature

Partneri za demokratske promene Srbija i Advokatska komora Srbije

pozivaju Vas na konferenciju povodom završetka projekta

„Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima“

22. decembar 2016. godine, 12:00, hotel Crowne Plaza, Vladimira Popovića 10, Novi Beograd

 U maju 2012. godine Američko udruženje pravnika (American Bar Association Rule of Law Initiative – ABA ROLI) i Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija), u saradnji sa Advokatskom komorom Srbije, i uz podršku US Department of State/Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), započeli su sprovođenje projekta „Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima“ (Serbia Criminal Defense Capacity Program). Cilj projekta bio je da omogući bolji pristup građana pravdi kroz povećanje kapaciteta branilaca za adekvatno zastupanje klijenata. Konferencijom 22. decembra, obeležavamo završetak projekta, osvrtom na postignute rezultate, i analizom efekata dosadašnje primene Zakonika o krivičnom postupku iz 2011. godine.

U okviru Projekta organizovani su brojni treninzi, seminari i radionice na kojima su advokati unapređivali veštine zastupanja u krivičnim postupcima, kao i konferencije, paneli i simulacije suđenja na kojima su advokati, sudije i tužioci razmenjivali mišljenja o primeni novih i unapređenju postojećih instituta krivičnog postupka. Sprovedena je i detaljna analiza korišćenja pritvora i drugih mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog, kao i analiza primene i razvoj veština za zaključivanje sporazuma između javnog tužioca i okrivljenog. Kao inovativan način prenošenja znanja u okviru ovog Projekta, organizovan je program usvršavanja putem interneta („E-learning“) kako bi novi instituti i veštine iz oblasti krivičnog postupka bili dostupni advokatima i njihovim pripravnicima iz svih delova Srbije. Projekat je pružio i institucionalnu podršku uspostavljanju i razvoju Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, koja organizuje programe kontinuiranog usavršavanja advokata i advokatskih pripravnika.

Tokom četiri godine trajanja projekta, u aktivnostima je učestvovalo preko 3.000 učesnika, dok E-learning program danas ima oko 1.300 korisnika iz cele Srbije.

Na Konferenciji, pored predstavnika advokature, učestvovaće i predstavnici Ministarstva pravde, pravosudnih organa, profesionalnih udruženja, pravnih fakulteta, međunarodnih organizacija, organizacija građanskog društva i medija. Program Konferencije biće objavljen naknadno.

 Zbog ograničenog broja učesnika molimo Vas da svoj dolazak potvrdite do 19.  decembra na adresu office@partners-serbia.org ili na telefone: 011/3231 551, 3231 552.

DNEVNI RED

Categorised in: CDCP, E-learning, Vladavina prava

Оставите одговор