Partneri za demokratske promene Srbija

Konferencija „Sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava“

20141125_130350_resized_1

U prostorijama Privredne komore Srbije 25. novembra 2014. održana je konferencija „Sporazumno finanasijsko restrukturiranje privrednih društava – Novi pristup rešavanju problematičnih kredita u Srbiji“, koju su organizovale Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Partnerima za demokratske promene Srbija, Advokatskom kancelarijom Andrić, EMA Globalom (SAD) i ADR Centrom (Italija).

Prisutnima su se obratili Željko Sertić, ministar privrede Republike Srbije, Matteo Patrone, direktor EBRD kancelarije u Srbiji, Milivoje Miletić, v.d. predsednika PKS, Nermina Ljubović, direktor PKS, Catherine Bridge, glavni savetnik Tima za pravnu tranziciju EBRD i Blažo Nedić, iz Partnera Srbija.

Konferenciji je prisustvovalo preko 180 domaćih i međunarodnih eksperata iz oblasti bankarstva i privrede, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke, Delegacije Evropske unije, Narodne banke Srbije (NBS), ambasada, konsultantskih kuća, banaka, privrednih društava, advokata, izvršitelja, revizora, finansijskih savetnika i medijatora.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta „Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju (SFR) privrednih društava“, ali je i analiziran domet SFR-a, imajući u vidu planove Vlade Republike Srbije u domenu problematičnih kredita.

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju („Službeni Glasnik Republike Srbije“, br. 36/2011) uređuje posredovanje u postupcima sporazumnog finansijskog restrukturiranja (SFR) privrednih društava u finansijskim teškoćama u okviru Privredne komore Srbije.

SFR predstavlja važan mehanizam za restrukturiranje korporativnih dugova, naročito malih i srednjih preduzeća, kao i za restrukturiranje problematičnih kredita, uopšte.

Od avgusta 2013. godine, EBRD podržava primenu SFR kroz ovaj projekat tehničke pomoći, u saradnji sa PKS, i uz pomoć međunarodnog konzorcijuma stručnih savetnika koji čine Partneri Srbija, Advokatska kancelarija Andrić, EMA Global i ADR Centar.

POZIVNO PISMO

DNEVNI RED

MATERIJALI SA KONFERENCIJE (.zip file)

 

Categorised in: Izdvajamo, Sporazumno finansijsko restrukturiranje, VESTI