Partneri za demokratske promene Srbija

Konferencija Zaštita privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima

Partneri za demokratske promene Srbija 19. aprila 2017. organizovali su konferenciju Zaštita privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima, u okviru istoimenog projekta koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija (FODS) od 2015.

Na konferenciji su predstavljene Preporuke i smernice za unapređenje komunikacije javnih tužilaštava sa javnošću i unapređenje mera zaštite podataka o ličnosti u javnim tužilaštvima koje je izradila radna grupa članova Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije uz podršku naše organizacije.

Takođe, studenti i predavači sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu predstavili su rezultate monitoringa medijskih sadržaja i neke od najupečatljivih slučajeva kršenja prava na privatnost i pretpostavku nevinosti koje su analizirali u okviru projekta.

Konferencija je poslužila da se još jednom istakne značaj unapređenja transparentnosti u radu javnih institucija uz istovremenu zaštitu privatnosti građana, sa jedne strane, i odgovorne upotrebe medijskih sloboda sa druge strane.

Na konferenciji je predstavljena publikacija koja sadrži:

  • Nalaze analize komunikacije javnih tužilaštava sa medijima I zaštite podataka o ličnosti u javnim tužilaštvima
  • Preporuke i smernice za unapređenje komunikacije javnih tužilaštava sa javnošću i unapređenje mera zaštite podataka o ličnosti u javnim tužilaštvima
  • Nalaze monitoringa medija u vezi sa poštovanjem pretpostavke nevinosti I privatnosti
  • Prikaz šest studija slučaja kršenja prava na privatnost i pretpostavku nevinosti u medijima

Konferenciji je prisustvovalo više od 60 predstavnika javnih tužilaštava, državnih organa, medija, udruženja građana i studenata.

Publikaciju možete preuzeti OVDE.

Snimak konferencije pogledajte OVDE

IZVEŠTAVANJE U MEDIJIMA:

 

Categorised in: Izdvajamo, Privatnost, Transparentnost i privatnost u sudskim odlukama, Некатегоризовано