Partneri za demokratske promene Srbija

Medijacija u slučajevima diskriminacije – Prezentacije u Beogradu

U svečanoj sali Opštine Savski venac, 13. i 14. decembra 2011. godine, održane su prezentacije „Medijacija u slučajevima diskriminacije: služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti”.

U nastojanju da se podstakne borba protiv diskriminacije u Srbiji i da se doprinese stvaranju društva otvorenog za različitosti, prezentacije su imale za cilj da upoznaju javnost sa funkcionisanjem Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i sa uslugom medijacije u situacijama diskriminacije koja je u okviru nadležnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (Poverenik) na raspolaganju građanima i građankama.

Prva prezentacija bila je namenjena predstavnicima lokalnih samouoprava i zaštitnicima građana beogradskih opština, odeljenja centara za socijalni rad, uprave Grada Beograda, kao i predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava. Domaćin prezentacije bila je Opština Savski venac, a skup je otvorila gđa Dunja Stanojević, zamenica načelnika Opštinske uprave. Učesnicima su se obatili i dr Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, i Blažo Nedić, predsednik organizacije Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija). U radnom delu prezentacije, Kosana Beker,  Pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predstavila je instituciju Poverenika, njene nadležnosti i postupak koji je građanima i građankama na raspolaganju povodom zaštite od diskriminacije. Dragana Ćuk Milankov, predsednica Centra za alternativno rešavanje sukoba (CARS), učesnicima je predstavila karakteristike postupka medijacije u rešavanju sukoba, i dala osnovne informacija o novom modelu medijacije prilagođenom slučajevima diskriminacije. 

Učesnici prezentacije 14. decembra bili su predstavnici organizacija civilnog društva, univerziteta i privrede koji poseduju znanja i iskustva u oblasti medijacije. Pored predstavljanja institucije Poverenika kao najmlađeg nezavisnog organa u zemlji u okviru koga se, između ostalog, građanima nudi i usluga medijacije, učesnicima je ukazano i na specifičnosti postupka medijacije u oblasti diskriminacije, prednosti, nedostatke i rizike koje ovaj postupak može doneti, kao i na razliku između ovog postupka i postupka po pritužbi u okviru institucije Poverenika. Na prezentaciji su govorile Marija Zarić, savetnica u Odeljenju za pritužbe u okviru kancelarije Poverenika, i Dragana Ćuk Milankov, predsednica CARS-a.

Prezentacije u Beogradu deo su projekta Partnerstvo za toleranciju i zaštitu od diskriminacije čiji je cilj unapređenje sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji i doprinos izgradnji društvene kohezije. Projekat sprovode Partneri Srbija i CARS, u saradnji sa institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Categorised in: Antidiskriminacija, Medijacija, Medijacija u slučajevima diskriminacije