Partneri za demokratske promene Srbija

Održana Druga godišnja NUMS konferencija

DSC_0022U subotu, 28. novembra 2015. godine, održana je Druga godišnja konferencija Nacionalnog udruženja medijatora Srbije u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu. Konferenciji je prisustvovalo preko 130 medijatora i drugih učesnika iz preko 20 gradova Srbije. Konferenciju je otvorio Dušan Korunoski, predsednik Skupštine udruženja, a potom se učesnicima obratio ministar pravde Republike Srbije, Nikola Selaković, koji je istakao značaj organizovanja konferencije imajući u vidu da je resorno ministarstvo otvoreno da čuje sve predloge i podrži aktivnosti koje će omogućiti efikasniju i delotvorniju primenu sistema alternativnog načina rešavanja sporova. On je izneo podatak da je u Registar posrednika u rešavanju sporova do sada upisano 227 lica, a da taj broj iz nedelje u nedelju raste. Učesnicima se potom obratila direktorka sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije, Nermina Ljubović, koja je predstavila novi Zakon o finansijskom restrukturiranju. Konačno, predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, Blažo Nedić, ukazao je na ogroman broj nerešenih predmeta koji su stari po nekoliko godina i istako da bi medijatori mogli dosta da pomognu u rasterećivanju pravosudnog sistema. Prema njegovim rečima, u promovisanju ovog načina rešavanja sporova doprinela bi država ako bi usvojila preporuke na osnovu kojih bi se u sporovima gde su ona ili lokalne samouprave učesnici, prvo potražila rešenja putem posredovanja pa zatim, ako to ne uspe izlazilo bi se na sud.

Predavači u prvom panelu su bili Leonardo D’Urso, ADR Center Rome, iz Italije koji je govorio o pravnom okviru za primenu medijacije u Italiji, i Joe Lowther, šef kancelarije USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (BEP), koji je podelio praksu Sjedinjenih Američkih Država u oblasti alternativnog rešavanja sporova.

Drugu panel diskusiju o sporazumu postignutom u postupku posredovanja medijacije moderirala je Jelena Arsić sa Pravnog fakulteta Union u Beogradu, dok su u panelu učestvovali Prof. dr Nevena Petrušić sa Pravnog fakulteta u Nišu, sudija Mladen Nikolić iz Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Biljana Bjeletić, advokat, Slavoljupka Pavlović, javni beležnik i medijatorka i Dejan Pešić, izvršitelj i medijator.

U popodnevnom delu Konferencije, održana je redovna godišnja skupština članova NUMS-a na kojoj su usvojeni finansijski i narativni izveštaj i utvrdjeni su programski planovi udruženja za 2016 godinu.

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija