Partneri za demokratske promene Srbija

Sudije i sudijski pomoćnici privrednih sudova završili obuku za medijatore

20171021_141711(0)U okviru projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji”, koji Partneri za demokratske promene Srbija sprovode u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Pravosudnom akademijom, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva u periodu od 17. do 21. oktobra 2017, održana je akreditovana Osnovna obuka za posrednike – medijatore, u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika („Službeni glasnik RS” 146/14). Obuka je održana u prostorijama Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Učesnici ove obuke bili su sudije i sudijski pomoćnici Privrednog apelacionog suda u Beogradu, kao i Višeg suda u Pančevu. Na kraju obuke polaznicima su dodeljena Uverenja o završenoj osnovnoj obuci za posrednika, što je jedan od uslova za dobijanje Dozvole za posredovanje i sticanje prava na upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Kroz seriju predavanja i interaktivnih radionica i vežbi, 22 polaznika imalo je priliku da se upozna sa pravnim okvirom za primenu medijacije u Srbiji, regionalnim iskustvima i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, savlada osnovne veštine komunikacije, upravljanja konfliktima i pregovaranja, detaljno se bavi fazama postupka medijacije, razmotri najvažnija etička pitanja. Svi učesnici imali su priliku da se oprobaju u ulozi medijatora kroz simulacije hipotetičkih slučajeva. Tokom obuke predstavljeni su i analizirani primeri iz prakse medijatora u Srbiji, Velikoj Britaniji i SAD, kao i najvažniji izvori i resursi iz međunarodne medijacijske prakse. Takođe, zahvaljujući učešću eksperta iz Slovenije, Maše Kociper, kao jednog od trenera obuke, učesnici su bili u prilici da se upoznaju i sa bogatom medijaciskom praksom u Sloveniji.

Predavači na treningu bili su Maša Kociper, Dragana Ćuk Milankov i Jelena Arsić.

Ovo je druga obuka održana u okviru dvogodišnjeg projekta, a u cilju obučavanja 60 sudija i sudijskih pomoćnika privrednih sudova u Srbiji.

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija, Medijacija u privredi u Srbiji, PROJEKTI, VESTI, Некатегоризовано

Оставите одговор