Partneri za demokratske promene Srbija

Konferencija Medijacija kao sredstvo prevencije i rešavanja sporova u privredi

DSC_0304 - Copy

U četvrtak  27.  aprila 2017. godine u Privrednoj komori Srbije konzorcijum organizacija, koga čine Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija), ADR Centar (Italija), ADR Grupa (Velika Britanija) i Partneri za demokratske promene Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Pravosudnom akademijom,  uz podršku  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva, organizovao je međunarodnu konferenciju na temu Medijacija kao sredstvo prevencije i rešavanja sporova u privredi.

Konferenciji je prisustvovalo preko 140 medijatora, predsednika osnovnih i privrednih  sudova, sudija, advokata, privrednika i DSC_0289predstavnika regionalnih privrednih komora, a prisutne su pozdravili Blažo Nedić, Partneri za demokratske promene Srbija i predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije (NUMS), Aleš Zalar, Evropski centar za rešavanje sporova iz Ljubljane i vodeći partner na projektu „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji”Miroslav Miletic, potpredsednik Privredne komore Srbije, Jon Geedes, Good Governance Fund Ujedinjenog Kraljevstva, Daniel Berg, direktor, Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i Ivana Ninčić, Konsultant za reformu pravosudnih profesija, Ministarstva pravde Republike Srbije.

Konferencija je deo projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji”, koji ima za cilj da unapredi primenu medijacije u privrednim sporovima u Srbiji, kroz unapređenje kapaciteta pružalaca usluga medijacije, kao i unapređenje svesti potencijalnih korisnika (privrednih društava, građana) o mogućnostima i prednostima primene medijacije u rešavanju sporova. Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije za pružanje usluga medijacije, te obučeni budući treneri za medijatore pri Privrednoj komori Srbije i Pravosudnoj akademiji. Takođe, biće pružena podrška pravnim fakultetima u Srbiji za uključivanje medijacije u redovne nastavne planove i programe.

20170427_104811

Na samom početku konferecije Blažo Nedić je predstavio rezultate analize Medijacija na pravnim fakultetima u Srbiji,  koja je sprovedena u okviru ovog projekta i koja je ima za cilj analizu vrste i sadržaja postojećih nastavnih planova i programa, kao i procenu potreba za uvođenjem novih nastavnih sadržaja na pravnim fakultetima u oblasti medijacije.

Glavno obraćanje na temu Rešavanje sporova – od problema do poslovne prilike imala je  Katarina Kresal, predsednica  Evropskog centara za rešavanje sporova (ECDR).

U okviru prvog panela, Miloš Milanović, direktor Direkcije za naknadu štete, Kompanija Dunav osiguranje i Michael McIlwrath, šef Pravnog odeljenja za rešavanje sporova u kompaniji GE Oil & Gas govorili su o medijacija u privrednim sporovima iz perspektive privrednika.

DSC_0345Drugi panel konferencije bio je posvećen medijaciji iz ugla advokata. Govornici na ovom panelu bili su Dragan Psodorov, partner u Advokatskoj kancelariji Joksović, Stojanović & Partners i Thierry Garby, počasni član Advokatske komore Pariza, arbitar i medijator.

Poslednji panel  bio je posvećen  medijaciji u privrednim sporovima iz perspektive privrednih komora, a govornicu su bili Mila Korugić Milošević, ispred Britansko-srpske privredne komore i Aleš Zalar, predsednik Evropskog centra za rešavanje sporova (ECDR), Slovenija.

IZVEŠTAVANJE U MEDIJIMA:

Politika

Tanjug

Studio B

 

 

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija, Medijacija u privredi u Srbiji, VESTI, Некатегоризовано

Оставите одговор