Partneri za demokratske promene Srbija

Održana konferencija Transparentnost i privatnost u sudskim odlukama

822. marta 2016. Partneri Srbija organizovali su konferenciju „Transparentnost i privatnost u sudskim odlukama“. Na konferenciji je predstavljen Model pravilnika o standardima anonimizacije podataka u sudskim odlukama koji je preporučen sudovima na usvajanje. Modelom pravilnika uspostavlja se ravnoteža između prava javnosti da ima uvid u rad sudova i neophodnosti zaštite privatnosti učesnika u sudskim postupcima.

Predstavljena je i publikacija koja pored Modela pravilnika sadrži i analizu postojećih pravila i prakse anonimizacije podataka u sudskim odlukama u Srbiji, kao i savete za uspešnu anonimizaciju podataka u sudskim odlukama u Srbiji.

Konferencija je organizovana u okviru projekta koji je podržao USAID-ov projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

U uvodnom obraćanju, Blažo Nedić, predsednik Partnera Srbija, naveo je da je analizom obuhvaćeno ukupno 46 sudova u Srbiji i da je na osnovu prikupljenih internih akata i sudskih presuda zaključeno da pravila i prakse anonimizacije sudskih odluka u Srbiji nisu usaglašena. Takođe je naveo da su u izradi Modela pravilnika učestvovali predstavnici sudija, tužilaca, sudijskih saradnika, advokata, civilnog društva, medija i akademske zajednice, čime su uvaženi i usaglašeni legitimni interesi širokog kruga relevantnih aktera.

Dragana Lukić, zamenik direktora USAID-ovog projekta JRGA, istakla je potrebu za ujednačavanjem prakse postupanja sudova u pogledu anonimizacije podataka u sudskim odlukama. Napomenula je da postoji velika potreba građana i advokata za uvidom u način na koji naši sudovi odlučuju, kao i da je, iako je srpsko pravosuđe u proteklim godinama postiglo značajan napredak u pogledu transparentnosti podataka, potrebo učiniti još dosta toga kada je reč o uspostavljanju ravnoteže između transparentnosti i zaštite privatnosti u sudskim odlukama.

Vesna Popović, sudija Vrhovnog kasacionog suda, istakla je da postoji obaveza sudova da svoj rad učine što transparentnijim i naglasila da se pravo na pravnu sigurnost može obezbediti kroz izvesnost sudske odluke i da građani imaju opravdan interes da ostvare uvid u to na koji način sud odlučuje. Gospođa Popović je takođe istakla da iako je ravnotežu između transparentnosti i zaštite privatnosti teško postići, uz dobar pravilnik to može biti mnogo lakše, te najavila da je VKS započeo proces izrade takvog pravilnika.

Gordana Šunjevarić, Pomoćnik generalnog sekretara Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, je ocenila poduhvat izrade Modela pravilnika vrlo korisnim, pre svega kada je reč o ujednačavanju prakse sudova u pogledu anonimizacije, olakšavanju rada sudova, zadovoljenju interesa javnosti, a posledično i rasterećenju rada Poverenika. Napomenula je da neki sudovi prekomerno anonimizuju podatke ili izbegavaju da dostave sudske odluke čak i kada se oni traže po zahtevu za slobodan pristup informacijama.

Marina Mijatović iz udruženja  Pravni skener  ukazala je da bi se dostavom sudskih odluka elektronskim putem, anonimizacija lakše izvršila i da bi se na taj način smanjili troškovi štampanja, slanja i skeniranja. Ona je takođe predstavila relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti i trendove u zemljama u regionu.

Uroš Mišljenovič iz Partnera Srbija, govorio je o različitim načinima anonimizacije sudskih podataka i da je uočeno da je ponekad ipak moguće, i nakon anonimizacije, doći do podataka. Takođe je ukazao da među osnovnim i višim sudovima preovlađuje praksa anonimizacije, dok prekršajni sudovi po pravilu ne anonimizuju podatke. Ukazao je da je svrha anonimizacije da se isključi mogućnost identifikacije lica, a da ostale informacije pružene u sudskoj odluci zadrže izvorno značenje i smisao, te da odluka bude lako čitljiva i kontekstualno razumljiva.

U okviru drugog dela, članovi radne grupe za izradu Modela pravilnika govorili su o usaglašavanju u pravilima i praksi i predstavili sadržaj Modela pravilnika. Radnu grupu sačinjavali su:

  • Prof. dr Dejan Milenković, Fakultet političkih nauka,
  • Renata Pavešković, predstavnica Društva sudija Srbije,
  • Nina Nicović, predstavnica Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije,
  • Jugoslav Tintor, predstavnik Advokatske komore Srbije,
  • Dunja Tasić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku,
  • Senka Vlatković Nezavisno udruženje novinara Srbije, i
  • Miodrag Plazinić, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Publikacija Transparentnost i privatnost u sudskim odlukama dostupna je OVDE.

 

Categorised in: Izdvajamo, Privatnost, Transparentnost i privatnost u sudskim odlukama