Partneri za demokratske promene Srbija

Održana obuka o zaštiti podataka o ličnosti za zaposlene u sistemu socijalne zaštite

slika2Ana Toskić i Uroš Mišljenović iz Partnera Srbija bili su predavači na obuci u oblasti zaštite podataka o ličnosti za zaposlene u sistemu socijalne zaštite koja je organizovana 25-26. aprila 2017. godine.

Učesnici na obuci upoznati su sa osnovnim konceptima prava na privatnost, pravnim okvirom u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Republici Srbiji, novinama u ovoj oblasti koje donosi Uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti, kao i odredbama sektorskih zakona koje regulišu pitanja poverljivosti i zaštite podataka korisnika usluga socijalne zaštite.

Na obuci su razmatrane i mogućnosti unapređenja mera zaštite podataka o ličnosti u sistemu socijalne zaštite, odnos između prava javnosti da zna i prava na zaštitu podataka o ličnosti, uslovi za ustupanje podataka o korisnicima državnim organima i drugim subjektima, saopštavanje informacija o radu ustanova socijalne zaštite, privatnost u radnom okruženju, itd.

Obuka je održana u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za efektivno i adekvatno izvršavanje njegovih zakonskih ovlašćenja i obezbeđivanje ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama i prava na zaštitu podataka u skladu sa evropskim standardima“ koji Poverenik sprovodi uz podršku Kraljevine Norveške.

Ovo je bila šesta obuka u okviru istog projekta. Prethodne obuke organizovane su za predstavnime MUP-a, javnih tužilaštava, pravosudnih profesija, operatore mobilne telefonije i zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Categorised in: Izdvajamo, VESTI, Zaštita podataka o ličnosti (PDP), Некатегоризовано