Partneri za demokratske promene Srbija

Održana osnovna obuka za medijatore u okviru projekta Medijacija u privredim sporovima u Srbiji

DSC_0135U okviru projekta „Medijacija u privredim sporovima u Srbiji”, koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Pravosudnom akademijom, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva organizovana je, od 20. do 24. juna 2017, akreditovana Osnovna obuka za posrednike – medijatore, u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika („Službeni glasnik RS” 146/14). Obuka je održana u prostorijama Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Učesnici ove obuke bili su sudije i sudijski pomoćnici Privrednog suda u Beogradu, kao i Apelacionog suda u Novom Sadu. Na kraju obuke polaznicima su dodeljena Uverenja o završenoj osnovnoj obuci za posrednika, što je jedan od uslova za dobijanje Dozvole za posredovanje i sticanje prava na upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Kroz seriju predavanja i interaktivnih radionica i vežbi, 25 polaznika imalo je priliku da se upozna sa pravnim okvirom za primenu medijacije u Srbiji, regionalnim iskustvima i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, savlada osnovne veštine komunikacije, upravljanja konfliktima i pregovaranja, detaljno se bavi fazama postupka medijacije, razmotri najvažnija etička pitanja. Svi učesnici imali su priliku da se oprobaju u ulozi medijatora kroz simulacije hipotetičkih slučajeva. Tokom obuke predstavljeni su i analizirani primeri iz prakse medijatora u Srbiji, Velikoj Britaniji i SAD, kao i najvažniji izvori i resursi iz međunarodne medijacijske prakse. Takođe, zahvaljujući učešću eksperta iz Slovenije, Maše Kociper, kao jednog od trenera obuke, učesnici su bili u prilici da se upoznaju i sa bogatom medijaciskom praksom u Sloveniji.

Predavači na treningu bili su Maša Kociper, Dragana Ćuk Milankov i Blažo Nedić.

Ova obuka prva je u nizu obuka za posrednike koje će biti organizovane u okviru dvogodišnjeg projekta, a koje za cilj imaju obučavanje 60 sudija i sudijskih pomoćnika privrednih sudova u Srbiji. Naredne obuke biće održane u Novom Sadu i Nišu.

Categorised in: Edukacija, Izdvajamo, Medijacija, Medijacija u privredi u Srbiji

Оставите одговор