Partneri za demokratske promene Srbija

Održana radionica “Medijacija i advokatura” u Beogradu

U četvrtak,  28. januara u prostorijama Advokatske akademije u Beogradu, održana je radionica  “Medijacija i advokatura”. Događaju je prisustvovalo preko 50 advokata iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Šapca.

Jasmina Milutinović, sekretar Advokatske akademije i predsednik Advokatske komora Čačka, otvorila je događaj i učesnicima poželela dobrodošlicu. Nakon uvodnog panela, Blažo Nedić, medijator i predsednik Partnera Srbija, učesnicima je predstavio pojam i osnovna načela medijacije, pravni okvir za primenu posredovanja – medijacije u Srbiji, odnos medijacije i sudskog postupka, ulogu medijatora, kao i odnos medijacije i advokature.

Radionica je deo projekta „Podrška primeni medijacije u pravosuđu”, podržanog od strane  Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji koji Partneri Srbija sprovode uz aktivno učešće advokature, sudstva, Pravosudne akademije, Visokog saveta Sudstva, Ministarstva pravde, Advokatske komore Srbije, i Nacionalnog udruženja medijatora Srbije (NUMS). Cilj Projekta je povećanje efikasnosti pravosuđa kroz rešavanje postojećih i smanjenje priliva novih predmeta putem efikasnijeg korišćenja medijacije za vansudsko rešavanje sporova pre i nakon pokrenutog sudskog postupka. Projekat će u „pilot“ sudovima u Beogradu (Drugi osnovni sud i Privredni sud) i Čačku (Osnovni i Viši sud), kao i u Advokatskoj komori Čačak, omogućiti podizanje kapaciteta za primenu medijacije, Pravosudne iAadvokatske akademije za edukaciju u ovoj oblasti, dok će Ministarstvo pravde, AKS i NUMS, obezbediti praćenje primene i koordinaciju aktivnosti radi širenja rezultata ovog projekta na celokupnoj teritoriji Srbije.

Pozivno pismo

Categorised in: Izdvajamo, Podrška primeni medijacije u pravosuđu, VESTI

Оставите одговор