Partneri za demokratske promene Srbija

Održane prve akreditovane osnovne obuke za posrednike – medijatore

DSC_0050Partneri Srbija, u saradnji sa Nacionalnim udruženjem medijatora Srbije, organizovali su prošlog meseca u Beogradu prve dve akreditovane osnovne obuke za posrednike – medijatore. Ove obuke, koje su trajale po 5 dana, organizovane su u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika („Službeni glasnik RS” 146/14). Na kraju obuka polaznicima su dodeljena Uverenja o završenoj osnovnoj obuci za posrednika, kao jedan od uslova za dobijanje Dozvole za posredovanje i sticanje prava na upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Kroz seriju predavanja i interaktivnih radionica i vežbi, ukupno 45 polaznika imalo je priliku da se upozna sa pravnim okvirom za primenu medijacije u Srbiji, regionalnim iskustvima i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, savladali su osnovne veštine komunikacije, upravljanja konfliktima i pregovaranja, detaljno se bavili fazama postupka medijacije, razmotrili najvažnija etička pitanja, i imali priliku da se oprobaju u ulozi medijatora kroz simulacije hipotetičkih slučajeva. Tokom obuke predstavljeni su i analizirani primeri iz prakse medijatora u Srbiji, Velikoj Britaniji i SAD, kao i najvažniji izvori i resursi iz međunarodne medijacijske prakse.

Na kraju seminara data su i detaljna objašnjenja i informacije o uslovima za dobijanje Dozvole za posredovanje i upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde, primena Tarife za medijaciju, te predstavljene aktivnosti Nacionalnog udruženja medijatora Srbije.

Predavači na treninzima bili su dr Jelena Arsić, Dragana Ćuk Milankov i Blažo Nedić.

Polaznici Osnovnih obuka za posrednike bili su menadžeri i pravni zastupnici privrednih društava i javnih preduzeća, sudijski pomoćnici, advokati, privatni izvršitelji, stečajni upravnici, ekonomisti, inženjeri, predstavnici državnih organa, nezavisnih tela, lokalnih samouprava i udruženja građana, socijalni radnici, samostalni konsultanti, i drugi.

Naredne osnovne obuke za posrednike – medijatore biće organizovane nakon letnje pauze.

Takođe obaveštevamo sve zainteresovane da će specijalizovane obuke za posrednike – medijatore biti organizovane počev od septembra 2015. Partneri Srbija, kao organizacija akreditovana za sprovođenje osnovne i specijalizovanih obuka za medijatore, u saradnji sa Nacionalnim udruženjem medijatora Srbije, organizovaće specijalizovane obuke u sledećim oblastima:

-          porodična medijacija,

-          medijacija u slučajevima diskriminacije,

-          medijacija u slučajevima zlostavljanja na radu (mobing), i

-          napredne veštine komunikacije i pregovaranja.

 Raspored i uslovi narednih obuka će naknadno biti objavljen na našem sajtu. Za sve informacije pratite nas i na Facebook-u i Twitter-u.

Categorised in: Edukacija, Izdvajamo, Medijacija