Partneri za demokratske promene Srbija

Održana osnovna obuka za medijatore, Beograd, 15-19. oktobar 2014.

20141016_134720_resizedPrivredna komora Srbije i Partneri Srbija od 15. do 19. oktobra organizovali su osnovnu obuku za posrednike – medijatore u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika (Službeni glasnik RS, br. 44/05). Osnovna obuka za posrednike – medijatore prestavlja zakonski uslov za pružanje usluga medijacije u Srbiji. Nakon završene obuke učesnicima će biti dodeljeni sertifikati o pohađanju.

Privredna društva, korporacije, i njihovi menadžeri i direktori svakodnevno se suočavaju sa sukobima i potrebom da se oni reše na što brži i jednostavniji način. Parničenje je postalo skupo, dugotrajno i često nesvrsishodno, jer ne obezbeđuje ni najmanji stepen izvesnosti u pogledu trajanja, troškova i ishoda sudskog postupka, a praćeno je nezadovoljstvom, urušavanjem poslovnih i međuljudskih odnosa, gubitkom poslovnog ugleda i reputacije. Medijacija pruža mogućnost privrednim subjektima da na brži, jeftiniji, poverljiv i fleksibilan način reše svoje interne ili eksterne sporove. Uz pomoć obučenog medijatora, strane u sukobu lakše dolaze do obostrano prihvatljivog rešenja, zbog čega privredni subjekti u razvijenim zemljama u preko 90% slučajeva koriste medijaciju kao metod rešavanja sporova.

Program obuke, između ostalog, obuhvatio je sledeće teme:

Pojam i vrste tehnika alternativnog rešavanja sporova, pravni okvir za primenu medijacije (relevantni nacionalni propisi i uporednopravna rešenja), razumevanje konflikta, pristupi konfliktu i analiza konflikta, veštine komunikacije, pojam, načela i stilovi medijacije, priprema za medijaciju, faze medijacije i uloga medijatora, saradnja sa advokatima i punomoćnicima, učešće trećih lica, veštine pregovaranja, prevazilaženje blokada, zaključenje sporazuma, „best practices“ medijatora iz SAD i Evropske prakse, prakticni primeri, vežbe i simulacije, standardi ponašanja medijatora i etička pitanja.

Categorised in: Edukacija, Medijacija, VESTI

Оставите одговор