Partneri za demokratske promene Srbija

Partneri Srbija osuđuju kršenje prava na privatnost Nede Arnerić

Partneri za demokratske promene Srbija osuđuju grubo kršenje prava na privatnost glumice Nede Arnerić, kao i niza drugih javnih ličnosti u poslednjih nekoliko meseci, i ukazuju na nužnost unapređenja stanja u medijskom izveštavanju u vezi sa privatnim životima građana. Uz uvažavanje činjenice da mediji obavljaju veoma važnu delatnost informisanja građana i da se sloboda medija i sloboda izražavanja moraju štititi u demokratskom i otvorenom društvu, ukazujemo na štetnu praksu kojom se krše prava građana o kojima mediji izveštavaju.

Deo javnosti iz najboljih namera i brige želi da bude upoznat sa zdravstvenim stanjem javnih ličnosti. Međutim, to ne znači da su mediji dužni da na takvo interesovanje odgovore objavljivanjem niza veoma intimnih detalja iz života tih ličnosti i njihovih porodica, često iznoseći neproverene informacije o motivima i okolnostima događaja. Manipulacija pojmom „interes javnosti“ od pojedinih medija u Srbiji, i njegovo namerno ili slučajno poistovećivanje sa prostim interesovanjem za privatne živote pojedinaca, dovodi do grubih kršenja osnovnih prava građana.

Posebno zabrinjava jučerašnja izjava odgovorne urednice dnevnog lista Kurir u kojoj se tvrdi da javne ličnosti nemaju pravo na privatnost. Relevantni propisi u pravnom sistemu Srbije, kao i Kodeks novinara Srbije, javnim ličnostima nesumnjivo jemče pravo na privatnost kada detalji iz njihovih privatnih života nisu u vezi sa njihovim javnim poslom. Velimir Bata Živojinović, Neda Arnerić, Dragan Nikolić, Jelena Marjanović i druge javne ličnosti i članovi njihovih porodica, čiji su privatni životi provlačeni kroz tabloidne medije, imaju pravo da budu ostavljeni na miru u osetljivim trenucima, a mediji su dužni da to njihovo pravo poštuju. Obazrivijim izveštavanjem o privatnim životima može se zadovoljiti legitiman interes javnosti da bude informisana, uz istovremeno poštovanje privatnosti osoba o kojima se izveštava. U tom smislu, pozdravljamo način na koji su o poslednjem događaju izveštavali dnevni listovi Danas i Politika.

Da prakse ovakvog izveštanja nisu retke, govore i rezultati istraživanja koje su Partneri Srbija sproveli tokom 2015. godine. Istraživanjem je utvrđeno da tabloidni mediji u Srbiji svakodnevno krše pravo na privatnost građana, bilo da se radi o javnim ličnostima ili “običnim” građanima. Takođe, mediji se učestalo oslanjaju na “poverljive izvore iz institucija”, tvrdeći da se radi o pouzdanim informacijama. Primećeno je fotografisanje i snimanje javnih ličnosti u zdravstvenim centrima, što predstavlja drastično kršenje prava na privatnost.

Za rešavanje problema medijskog senzacionalizma i kršenja prava građana od jednake je važnosti da javne institucije – u ovom slučaju zdravstvene ustanove – uspostave procedure saopštavanja podataka o zdravstvenom stanju pacijenata medijima. Takođe, ove institucije su dužne da primene mere zaštite tih podataka od njihove zloupotrebe i njihovog curenja ka medijima, na šta ih obavezuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Categorised in: Izdvajamo, Privatnost, Zaštita privatnosti i pretpostavke nevinosti u medijima