Partneri za demokratske promene Srbija

Partneri Srbija predstavljaju izveštaj „Medijacija na pravnim fakultetima u Srbiji“

Untitled1

Untitled5Partneri Srbija s ponosom predstavljaju Izveštaj „Medijacija na pravnim fakultetima u Srbiji. Ovaj Izveštaj deo je projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji” (Projekat), koji sprovode Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija)Partneri za demokratske promene SrbijaADR Centar (Italija) i ADR Grupa (Velika Britanija), uz učešće Privredne komore Srbije i Pravosudne akademije, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat ima za cilj podršku primeni medijacije u privrednim sporovima u Srbiji, kroz povećanje kapaciteta pružalaca usluga medijacije i podizanje svesti potencijalnih korisnika (privrednih društava i građana) o prednostima medijacije za rešavanje sporova. Projekat će unaprediti kapacitete Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije (PKS) i obučiće novu generaciju budućih trenera za medijatore u okviru PKS i Pravosudne akademije.

Untitled2

Takođe, Projekat pruža podršku pravnim fakultetima u Srbiji radi uspostavljanja pravnih klinika za medijaciju kao dela redovnog nastavnog programa. Ovaj Izveštaj obuhvata analizu postojećih nastavnih planova i programa, kao i procenu potreba za uvođenjem novih nastavnih sadržaja na pravnim fakultetima u oblasti medijacije. 

Untitled5

U Izveštaj je uključeno i razmatranje postojećeg pravnog okvira za primenu medijacije u Srbiji, osnovni principi rada pravnih klinika u SAD i Srbiji, kao i najbolji međunarodni programi medijacije i ADR-a na pravnim fakultetima.

Nadamo se da će ovaj Izveštaj podstaći kako razvoj i uvođenje novih programa medijacije na pravnim fakultetima, uključujući i pravne klinike za medijaciju, tako i unapređenje primene medijacije kao mirnog načina rešavanja sporova u Srbiji.

Verujemo da će Vam informacije do kojim smo došli tokom sprovođenja ove analize biti od koristi i napred se zavaljujemo na Vašim pitanjima, sugestijama i komentarima.

Izveštaj „Medijacija na pravnim fakultetima u Srbiji

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija, Medijacija u privredi u Srbiji, PROJEKTI, VESTI