Partneri za demokratske promene Srbija

PS učestvovali na Međunarodnoj konferenciji o medijaciji u privredi

15369072_1762001567395140_2985140954001471450_o (1)Ana Toskić, izvršna direktorka Partnera Srbija, i Blažo Nedić, predsednik Upravnog odgbora organizacije, govorili su na Međunarodnoj konferenciji o medijaciju u privredi, organizovanoj u Istanbulu (Turska), 9. decembra 2016. godine. S obzirom da je Turska 2013. godine usvojila novi pravni okvir za primenu medijacije u građanskim sporovima, te da je pimena ovog mehanizma rešavanja sporova još uvek u povoju, cilj konferencije bio je da predstavi uporedna iskustva i premere dobre prakse u ovoj oblasti. Konferenciji je prisustvovalo oko 600 učesnika, koji su imali prilike da čuju iskustva o primeni medijacije u privrednim sporovima u Belorusiji, Italiji, Izraelu, Francuskoj, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji i Velikoj Britaniji.

Blažo Nedić govorio je o rastućoj potrebi za primenom medijacije u rešavanju privrednih sporova, posebno imajući u vidu preopterećenost sudova velikim brojem predmeta. Blažo Nedić govorio je i o ulozi advokata u medijaciji, i predstavio nekoliko primera iz prakse u kojima je medijacijom uspešno izbegnut dug i skup sudski postupak.

Ana Toskić govorila je ulozi pružalaca usluga medijacije u promociji i unapređenju primene ovog mehanizma za rešavanje sporova. Ana je predstavila i iskustva Partnera Srbiija u uspostavljanju i podršci sistemima za pružanje usluga medijacije, i istakla značaj stalne promocije medijacije među privrednim društvima, advokatima i advokatskim komorama, privrednim komorama, ali i u široj javnosti.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Unapređenje pristupa pravdi u Turskoj kroz primenu mehanizama alternativnog rešavanja sporova “ koji podržava Ambasada Velike Britanije u Turskoj.

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija

Оставите одговор