Partneri za demokratske promene Srbija

Početak projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji“

DSC_0057Povodom početka projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji“, u petak 28. oktobra 2016. godine u Palati Srbije održana je konferencija na temu MEDIJACIJA U PRIVREDNIM SPOROVIMA: DOSTIGNUĆA I IZAZOVI.

Ovaj projekat realizuju  Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija), ADR Centar (Italija), ADR Grupa (Velika Britanija) i Partneri za demokratske promene Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Pravosudnom akademijom,  uz podršku  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferenciji je prisustvovalo preko 120 medijatora, predsednika osnovnih i privrednih  sudova, sudija, advokata, privrednika i predstavnika regionalnih privrednih komora a prisutnima su se obratili njegova ekselencija, ambasadore Velike Britanije Denis Kif, Daniel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde zadužen za evropske integracije i međunarodne projekte, Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije, Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, kao i Blažo Nedić ispred Partnera za demokratkse promene Srbija i Aleš Zalar, bivši Ministar pravde Republike Slovenije, ispred Evropskog centra za rešavanje sporova iz Ljubljane. Svi prisutni istakli su značaj ovog projekta te naglasili da je alternativno rešavanje putem medijacije veliki iskorak u pravcu ubrzanja rešavanja sporova i povećanja efikasnosti pravosuđa u Srbiji.

U drugom delu konferencije održan je okrugli sto na temu „Kako unaprediti kvalitet usluga i povećati broj zahteva za medijaciju u Srbiji“, a panelisti ovog okruglog stola bili su, Gordana Ajnšpiler Popović, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Gordana Mihailović, advokat i medijator, Ivana Ninčić, konsultant za reformu pravosudnih profesija pri Ministarstvu pravde, Nebojša Đuričić, sudija i predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije, Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka, Božana Jakišić koordinator Biroa za posredovanje pri Privrednoj komori Srbije, Nevenka Tomašević , menadžer za problematične plasmane Addiko Group.  Istaknuto je da je glavni zadatak da se poslovnoj zajednici ponudi i približi mogućnost alternativnog rešavanja privrednih sporova kroz medijaciju kao efikasniji, jeftiniji i brži postupak, čime će se pružiti i značajan doprinos daljem ekonomskom razvoju i stvaranju povoljnijeg okruženja nove investicije u Srbiji.

Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije za pružanje usluga medijacije, te obučeni budući treneri za medijatore pri Privrednoj komori Srbije i Pravosudnoj akademiji. Takođe, biće pružena podrška pravnim fakultetima u Srbiji za uključivanje medijacije u redovne nastavne planove i programe.

Za više informacija o ovom događaju, kao i o samom projektu, molimo kontaktirajte Partnere za demokratkse promene Srbija.

MEDIJSKA POKRIVENOST:

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija, Medijacija u privredi u Srbiji