Partneri za demokratske promene Srbija

Pravni fakultet u Nišu pobednik simulacije suđenja

Partneri Srbija uz podršku Ambasade Amerike u Beogradu 19. i 20. maja 2017. organizovali su simulaciju suđenja u krivičnom postupku, za studente završnih godina pravnih fakulteta.

Na simulaciji je učestvovalo preko 40 studenata sa šest pravnih fakulteta: Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Pravni fakultet Univerziteta Union, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu i Fakultet za pravne i poslovne studije Lazar Vrkatić.

Simulaciji suđenja prethodila je  dvomesečna praksa i priprema studenata u saradnji sa njihovim mentorima – advokatima Smiljkom Ninić, Vladimirom Đurđevićem, Petrom Učajevim i Petrom Cvetkovićem, kao i profesorima i asistentima sa fakulteta u Nišu, Kragujevcu i Beogradu – Ivanom Ilićem, Zoranom Ilić, Veljkom Turanjaninom, Zoranom Vavanom, Slađanom Jovanović.

Pobednika simulacije odredilo je sudsko veće koje su prvog dana takmičenja činili: sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović, zamenik javnog tužioca I osnovnog tužilaštva u Beogradu Dragana Šormaz Diničić i advokat Jasmina Mikić.

U finalu sudsko veće činili su: sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, zamenik javnog tužioca Apelacionog javnog tužilaštva Radovan Lazić i advokat Veljko Delibašić.

Sudska veća ocenjivala su pravnu argumentaciju, veštine postavljanja pitanja kao i performans takmičara, a ovogodišnji ponednik je tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Simulacija suđenja finalna je aktivnost u okviru projekta „Simulacija suđenja za studente – održiva primena Zakonika o krivičnom postupku u Srbiji“. Cilj projekta je doprinos reformi vladavine prava u Srbiji, putem angažovanja studenata kroz program stručne prakse i simulacije suđenja prema Zakoniku o krivičnom postupku iz 2011. godine.

Categorised in: Izdvajamo, Vladavina prava