Partneri za demokratske promene Srbija

Saopštenje za javnost Partnera Srbija

 

LOGO SRB

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

   “UPUTSTVO ZA UNAPREĐENJE MEDIJACIJE“ 

 

Partneri Srbija pozdravljaju donošenje Uputstva za unapređenje medijacije u Republici Srbijiusvojenog od strane Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde 28. juna 2017. godine.

Donošenje ovog Uputstva predstavlja značajan iskorak u uspostavljanju održivog sistema medijacije u Srbiji. Primenom Uputstva u sudovima u Srbiji građani će dobijati potpune informacije o mogućnosti sprovođenja medijacije i prednostima ovog alternativnog mehanizma rešavanja sporova u odnosu na redovni sudski postupak. Uputstvo utvrđuje konkretne mere koje treba da rezultiraju povećanjem broja sudskih predmeta upućenih na rešavanje putem medijacije, čime će se povećati efikasnost pravosuđa, a građanima biti olakšan pristup pravdi uz brže i jeftinije rešavanje sporova.

Sadržaj Uputstva se u značajnoj meri zasniva na pozitivnim iskustvima i rezultatima projekta Podrška primeni medijacije u pravosuđu koji su Partneri Srbija sproveli uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji. U okviru projekta uspostavljene su službe za medijaciju u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, Višem i Osnovnom sudu u Čačku, kao i Centar za medijaciju u Advokatskoj komori Čačak. U okviru projekta, tim stručnjaka okupljen od strane Partnera Srbija izradio je Nacrt Predloga izmena i dopuna Sudskog poslovnika i Model Uputstva o radu Službe za podršku alternativnom rešavanju, a sa ciljem unapređenja upotrebe medijacije u svim sudovima u Srbiji. Takođe, u saradnji sa Advokatskom komorom Srbije, nastavljaju se i aktivnosti na razvoju veština advokata za zastupanje klijenata u postupcima medijacije, kao i opštem unapređenju primene medijacije u advokaturi. Rezultati projekta i svi detalji ovog modela upućivanja predmeta na medijaciju dostupni su u publikaciji Podrška primeni medijacije u sudovima i advokaturi u Srbiji koja je dostavljena svim sudovima u Republici Srbiji. Publikacija je takođe dostupna i na engleskom jeziku -Support to the Implementation of Mediation in Courts and Bar Associations in Serbia.

 

 

Partneri za demokratske promene Srbija

Beograd, 14. avgust 2017. godine

 

Categorised in: Izdvajamo, Medijacija, Podrška primeni medijacije u pravosuđu, PROJEKTI, VESTI