Partneri za demokratske promene Srbija

Održana debata „Zaštita privatnosti u Srbiji“

DSC_0420Fondacija Friedrich Naumann i Partneri za demokratske promene Srbija u sredu, 3. decembra organizovali su debatu „Zaštita privatnosti u Srbiji“.

U debati su učestvovali predstavnici udruženja građana, profesionalnih udruženja i politički aktivisti.

Na početku događaja prisutnima se obratio Charles du Vinage, direktor fondacije Friedrich Naumann za zapadni Balkan i naglasio značaj zaštite prava na privatnost u savremenom društvu. Zatim je Blažo Nedić, predsednik Partnera za demokratske promene Srbija, predstavio rad udruženja u ovoj oblasti od 2010.godine.

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ukazao je na brojne nedostatke u pravnom okviru koji uređuje oblast zaštite privatnosti, ali i na nizak nivo svesti kako subjekata koji obrađuju podatke o ličnosti svojih klijenata ili zaposlenih, tako i građana koji su i dalje nedovoljno aktivni u odbrani svojih prava. Na kraju prvog panela, Uroš Mišljenović i Blažo Nedić predstavili su rezultate istraživanja o primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje je organizacija Partneri Srbija sprovela tokom 2012. i 2013. godine.

U nastavku događaja učesnici su se podelili u grupe i po world cafe metodu diskutovali o svakoj od navedenih tema:

  • Zaštita privatnosti u radnom okruženjuKako uskladiti legitimni interes poslodavaca da zaštite svoje poslovanje i pravo zaposlenih na privatnost u radnom okruženju?
  • Zaštita privatnosti u digitalnom okruženjuKoliko privatnosti imamo na internetu? Da li smo prinuđeni da biramo između privatnosti i bezbednosti?
  • Uloga političkih partija u zaštiti privatnosti građanaDa li političke partije imaju razvijene programe za zaštitu privatnosti građana? Na koji način političke partije koriste naše lične podatke u toku izborne kampanje?

 

Categorised in: Izdvajamo, Privatnost, VESTI, Zaštita podataka o ličnosti (PDP)

Оставите одговор