Partneri za demokratske promene Srbija

Tim Partnera Srbija obučen za sprovođenje antikorupcijskog procesa u jedinicama lokalne samouprave

Tim Partnera Srbija učestvovao je u osmomesečnom programu za stručnjake u oblasti korupcije (PAP). PAP je sveobuhvatan program koji razvija kompetencije stručnjaka i facilitatora za pružanje podrške gradonačelnicima i drugim nosiocima javnih funkcija kako bi, zajedno sa zaposlenima, izradili strategije prevencije korupcije. Ovaj program od septembra 2011. do maja 2012. godine sprovode organizacija FDPL iz Rumunije i konsultantska kompanija Hronos iz Hrvatske.

Na početku programa izabrano je ukupno 12 timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Prva faza programa koja je implementirana od septembra 2011. godine do aprila 2012. godine, sastoji se iz četiri modula tokom kojih učesnici stiču znanja i pišu radove. Druga faza sastoji se od desetodnevnog seminara koji je održan od 23. aprila do 2. maja u Zadru u Hrvatskoj, na kojem učesnici stiču znanja iz oblasti treninga, konsaltinga i facilitacije kako bi uspešno sproveli proces u saradnji sa gradonačelnicima i drugim nosiocima javnih funkcija.

Ovaj inovativni pristup tretira korupciju kao simptom prepoznatljiv u okviru samih organizacija. Proces uključuje ljude iz unutrašnjih struktura organizacije, ali i određene spoljne aktere, što dovodi do efikasijeg rada vlasti i odgovornog i transparentnog upravljanja. Metodologiju je uspešno predvodio Ronald Meklin Abaroa  kao gradonačelnih La Paza, Bolivija, na osnovu analitičkih okvira profesora Roberta Klitgarda i njegove formule korupcije: Korupcija = Monopol + Diskrecija – Odgovornost.

Tokom treninga učesnici su imali priliku da razgovaraju o iskustvima La Paza i još dvadeset gradova širom sveta koji su primenili anti-korupcijsku metodologiju. Kao vodeći svetski stručnjak u izradama anti-korupcijskih strategija za lokalne samouprave, organizacije i države, profesor Klitgard dao je značajan teoretski i praktični okvir koji će anti-korupcijski stručnjaci koristiti u svom budućem radu.

U predstojećem periodu Partneri Srbija nastojaće da ovu metodologiju za suzbijanje korupcije primene u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i drugim organizacijama širom Srbije koje su zainteresovane da prepoznaju potencijalno koruptivne procedure i procese unutar institucije i tako uvećaju sopstvenu efikasnost.

Оставите одговор