Partneri Srbija

Očuvati dostignuti nivo prava javnosti da zna

25.04.2018.

Organizovanjem konferencije u Beogradu 24. aprila 2018. godine u Medija centru, Partneri Srbija obeležili su završetak projekta Inicijativa za transparentnost informacija o nosiocima javnih funkcija, podržanog od Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Cilj konferencije bio je predstavljanje rezultata Projekta kao i pokretanje dijaloga o unapređenju pravnog okvira u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Uvodni panel konferencije bio je posvećen nedavno pokrenutom procesu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U panelu su učestvovali Biljana Tamburkovski Bakovići, sudija Upravnog suda, Slavoljupka Pavlović, pomoćnik generalnog sekretara Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Ivan Radojević, viši istraživač Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Stevan Dojčinović, direktor i glavni i odgovorni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Miodrag Milosavljević, predstavnik Fondacije za otvoreno društvo, kao i Ana Toskić, izvršna direktorka Partnera Srbija, koja je moderirala panel. Svi panelisti saglasili su se da pojedine izmene iz Nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje je izradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) ugrožavaju dostignuti nivo prava javnosti da zna. Panelisti su takođe izrazili nadu da će MDULS prihvatiti dostavljene komentare i preporuke, koji se odnose na ključne nedostatke Nacrta zakona.

Drugi panel bio je posvećen predstavljanju rezultata Projekta u okviru kog su Uroš Mišljenović (Partneri Srbija) i dr. Jelena Kleut predstavili Analizu o granicama privatnosti nosilaca javnih funkcija: Javna funkcija – privatna stvar?

U istraživanju se zaključuje da se pozivanje na pravo na privatnost često koristi kako bi se nosioci javnih funkcija zaštitili od legitimne kritike javnosti i preispitivanja njihovih kompetencija i kvaliteta rada. Takođe, analiza medijske prakse pokazuje da je nezainteresovanost medija za izveštavanje srazmerna političkoj moći političara, te oni koji bi opravdano trebalo da budu pod lupom medija kao ljudi koji direktno oblikuju političke, društvene, ekonomske i druge procese u zemlji uživaju pravo da budu „ostavljeni na miru” mnogo više nego njihovi sugrađani.

Partneri Srbija se još jednom zahvaljuju svim panelistima na konstruktivnom dijalogu, ali i prisutnima koji su doprineli uzevši učešće u diskusiji.

Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeInicijativa za transparentnostVesti