06.01.2014.

Karikaturom protiv korupcije

karikatura

Zemunski međunarodni salon karikature je tokom 2013. godine, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu, organizovao izložbu “Opasnost: korupcija!“.

(Izvor: Blic)

- Korupcija je isuviše veliko globalno zlo da bi se iskorenilo karikaturom, bez obzira na njenu oštrinu. Ali, protiv korupcije se treba boriti na sve načine, pa i karikaturom“, kaže Branko Najhold, direktor Zemunskog međunarodnog salona karikature koji je prošle godine i bio posvećen temi korupcije.

Zemunski međunarodni salon karikature je tokom 2013. godine, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu, organizovao izložbu „Opasnost: korupcija!“.

Postavka je svečano otvorena u Zemunu u junu prošle godine, a pre i posle Zemuna, gostovala je u Herceg Novom, kao i u Kikindi, Somboru, Čačku, Zaječaru, Staroj Pazovi i Rumi.

Na izložbi „Opasnost korupcija!“ bili su zastupljeni radovi 106 eminentnih karikaturista iz 64 države sa svih kontinenata, što je dokazalo da je korupcija planetarni problem. Karikaturisti su na svoj način upozoravali na opasnost od korupcije, ukazujući da od nje niko nije imun i da se svako može podmititi, čak i bog, čak i smrt…

U vreme istoimene promotivne izložbe, decembra 2012, međunarodna organizacija „Transparency International“ objavila je spisak zemalja po stepenu korumpiranosti i Srbija je tada, među 175 zemalja, zauzela nezavidno 81. mesto.

Po najnovijem izveštaju, objavljenom decembra protekle godine, Srbija je i dalje ocenjena kao visokokorumpirana zemlja, ali zauzima malo bolju poziciju – 72. mesto.

Da li je karikatura doprinela da zemlja popravili položaj u odnosu na prethodnu godinu?

- Izlažući podsmehu i one koji daju i one koji primaju mito, karikatura te ljude može, ako ništa drugo, a ono barem da postidi. Ako je malom napretku (ali ipak – napretku) Srbije na listi korumpiranih zemalja Zemunski međunarodni salon karikature sa svojom izložbom u osam gradova i edukacijom dece makar i minimalno doprineo, onda je postignut cilj. U svakom slučaju, lično sam zadovoljan, a mislim da su zadovoljni i naši pokrovitelji iz Ambasade Kraljevine Norveške, zemlje koja ima jednu od najmanjih stopa korupcije u svetu, ali se istrajno bori protiv tog zla – dodaje Najhold.

- Zemunski međunarodni salon karikature je organizovao i edukaciju učenika osnovnih škola iz Zemuna i unutrašnjosti, na kojima su deca podučavana kako da crtaju karikature, ali i o korupciji kao velikom društvenom zlu – navodi Najhold.

Izložbu „Opasnost korupcija!“ je videlo više od 15.000 ljudi.

Vest je preneta sa sajta dnevnog lista Blic

 Naslovna ilustracija: Darko Drljević: Prva nagrada Zemunskog međunarodnog salona karikature

 

Komentari na članak

0
Stvaranje ovog sajta pomogla je Evropska unija. Sadržaj sajta je isključivo odgovornost Partnera za demokratske promene Srbija
i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.
Politika privatnosti | copyright: Partneri za demokratske promene Srbija, 2020