Partneri za demokratske promene Srbija

Koliko su nam dostupne informacije o radu pravosuđa?

U okviru projekta “Budućnost slobode informacija u Srbiji” predstavljeno je istraživanje Bečejskog udruženja mladih (BUM) pod nazivom “Pravosuđe po lupom”. Istraživanje se bavi postupanjem sudova i tužilaštava po prijavama Državne revizorske institucije.

Državna revizorska institucija je samo u toku 2017. godini zabeležila nepravilnosti u radu organa javne vlasti u iznosu od preko 200 milijardi dinara. Kako je unapređenje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja jedan od glavnih ciljeva projekta, u okviru istraživanja, posebno je analizirano kako su sudovi i tužilaštva odgovarala na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Rezultati istraživanja potvrđuju i prethodna istraživanja Partnera Srbija koja su pokazala da organi javne vlasti nemaju dovoljno znanja iz ove oblasti, kao i da često uz izgovor zaštite ličnih podataka uskraćuju informacije tražiocima.

Istraživanje Bečejskog udruženja mladih je dostupno na sledećem linku  https://bum-becej.org/publikacija-pravosudje-pod-lupom/

Projekat “Budućnost slobode informacija u Srbiji” sprovodi se u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja i Pravnim skenerom.

Оva publikacija je proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost autora i ne može se, ni pod kojim uslovima, smatrati odrazom stavova Evropske unije.

evropska-unija

 

Categorised in: Budućnost slobode informacija u Srbiji, Dobro upravljanje, Izdvajamo, Vladavina prava