Partneri za demokratske promene Srbija

Medijacija u slučajevima diskriminacije

Tokom 28. i 29. marta Partneri Srbija, uz podršku fondacije Sigrid Rausing Trust i u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, organizovali su radionicu “Medijacija u slučajevima diskriminacije” sa ciljem pružanja podrške lokalnim medijatorima u fasilitaciji i rešavanju sukoba u lokalnoj zajednici.

Radionica je okupila 24 medijatora iz cele Srbije, koji su obučeni za postupanje u slučajevima diskriminacije, kao i rukovodioce predmeta pri instituciji Poverenika. Ovom prilikom učesnici su radili na rekapitulaciji stečenog znanja i razmeni iskustava, a pre svega na povezivanju i produbljivanju saradnje između medijatora i Poverenika, kako bi se unapredila praksa upućivanja predmeta i rešavanje istih mirnim putem.

Deo radionice bio je posvećen promociji medijacije u lokalnim sredinama, posebno u onim sa većim brojem predstavnika marinalizovanih grupa, kao i sredina iz kojih dolazi najmanji broj pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti. Zaključeno je da je za unapređenje primene medijacije u svim društvenim sferama, a posebno u oblasti anti-diskriminacije, nužna bliska saradnja velikog broja relevantnih subjekata, poput državnih institucija, lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, medija, pravosuđa, kao i medijatora iz lokalne zajednice.

Radionicu su moderirale medijatorke Dragana Ćuk Milankov i Vera Despotović.

Categorised in: Antidiskriminacija, Medijacija, Medijacija u slučajevima diskriminacije