Partneri za demokratske promene Srbija

Održana osnovna obuka za medijatore – Projekat „Lokalni ombudsman i medijacija“

DSC_0016Partneri za demokratske promene Srbija organizovali su osnovnu obuku za medijatore u trajanju od 5 dana, od 24. do 28. novembra 2014, u hotelu Prag u Beogradu. Osnovna obuka za medijatore održana je u okviru projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“, koji sprovode Partneri Srbija u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana Srbije i uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Projekat „Lokalni ombudsman i medijacija” ima za cilj podizanje kapaciteta lokalnih ombudsmana Subotice, Bačke Topole, Pančeva, Vračara i Voždovca, radi unapređenja zaštite građana kroz primenu medijacije kao bržeg, lakšeg, pristupačnijeg i efikasnijeg načina rešavanja konflikata. U okviru ovog projekta, na području opštine Voždovac biće osnovan i prvi centar za medijaciju u lokalnoj zajednici u Srbiji, gde će specijalizovani medijatori pružati građanima besplatne usluge medijacije u lokalnoj zajednici.

Petodnevna obuka lokalnih ombudsmana i ostalih učesnika imala je za cilj sticanje znanja i veština neophodnih za obavljanje poslova medijacije u rešavanju sporova između građana i omogućila je unapređenje veština upravljanja i rukovođenja, prevencije i rešavanja sukoba u svakodnevnom radu. Program obuke je, između ostalog, obuhvatio sledeće teme: pojam i vrste tehnika alternativnog rešavanja sporova, pravni okvir za primenu medijacije (relevantni nacionalni propisi i uporednopravna rešenja), razumevanje konflikta, pristup konfliktu i analiza konflikta, veštine komunikacije, pojam, načela i stilovi medijacije, faze medijacije i uloga medijatora, postupanje medijatora, veštine pregovaranja, prevazilaženje blokada, zaključenje sporazuma, prakticni primeri, vežbe i simulacije, standardi ponašanja medijatora i etička pitanja u medijaciji.

Nakon obuke, dodeljeni su sertifikati za svih 18 polaznika osnovne obuke.

Predavači na obuci bili su  Dragana Ćuk Milankov, dr Jelena Arsić i Blažo Nedić.

Categorised in: Izdvajamo, Lokalni ombudsman i medijacija, Medijacija, VESTI