Partneri za demokratske promene Srbija

Predstavljanje projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“ u B. Topoli

20141114_121235Povodom međunarodnog dana tolerancije, 14. i 15. novembra u Bačkoj Topoli održava se Međunarodna konferencija Ombudsmana u organizaciji Skupštine opštine Bačka Topola i Udruženja lokalnih Ombudsmana Srbije (ULOS) u saradnji sa fondacijom Plavi Dunav.

Generalni pokrovitelj konferencije je Pokrajinski sekretarijat za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu. Cilj konferencije je jačanje kapaciteta institucije lokalnih ombudsmana i promocija značaja i potrebe ovakve institucije u zaštiti građana.

Prvog dana konferencije predstavljen je projekat „Lokalni Ombudsman i medijacija“ koji sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji. Cilj projekta je podizanje kapaciteta lokalnih Zaštitnika građana Subotice, Bačke Topole, Pančeva, Vračara i Voždovca, radi unapređenja zaštite građana kroz primenu medijacije kao bržeg, lakšeg, pristupačnijeg i efikasnijeg načina rešavanja konflikata. U okviru ovog projekta, na području opštine Voždovac biće osnovan prvi centar za medijaciju u lokalnoj zajednici u Srbiji.

Lokalni Ombudsman Bačke Topole i predsednik ULOS, Miladin Nešić, i lokalni ombudsman Subotice, Zlatko Marosiuk, istakli su značaj ovog projekta za opštinu i rad ombudsmana sa građanima. Blažo Nedić, predsednik Partnera za demokratske promene Srbija, predstavio je medijaciju kao alternativni metod rešavanja sukoba, i sa Vesnom Gojković, Zaštitnikom građana Gradske opštine Voždovac, predstavio ulogu i nadležnosti Centra za medijaciju koji će biti osnovan u opštini Voždovac i građanima pružati besplatne usluge medijacije u lokalnoj zajednici.

Prisutni lokalni ombudsmani su nakon toga izneli svoja ocekvanja od projekta i primene medijacije u poslovima lokalnog ombudsmana.

 

 

Categorised in: Izdvajamo, Lokalni ombudsman i medijacija, Medijacija