Partneri za demokratske promene Srbija

Predstavljen nacrt Izveštaja „Prevarne imovinske transakcije na Kosovu i Metohiji“

Panel 30.6.2017.Projekat Evropske unije „Zaštita i unapređenje imovinskih prava raseljenih lica, izbeglicai povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji“, čiji je korisnik Kancelarija za Kosovo i Metohiju, organizovao je u petak, 30. juna 2017. godine, prezentaciju nacrta Izveštaja „Prevarne imovinske transakcije na Kosovu i Metohiji“ i panel diskusiju na temu uticaja prevarnih transakcija na interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Autor Izveštaja o prevarnim imovinskim transakcijama, nezavisni ekspert za društvena pitanja Meri Volš, predstavila je nalaze Izveštaja, glavne institucionalne prepreke za rešavanje slučajeva i preporuke koje se uglavnom odnose na povećanje kapaciteta za primenu međunarodnih standarda na otvorene slučajeve.

U uvodnom obraćanju okupljenima, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović istakao je da je projekat besplatne pravne pomoći gotovo jedini instrument koji omogućava interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, koji su žrtve prevarnih transakcija, da zaštite svoja prava.

Rukovodilac grupe za pravosuđe KKiM Igor Popović rekao je da i nakon 18 godina od okončanja sukoba zaštita imovinskih prava predstavlja veliki izazov i istakao da ovaj Izveštaj predstavlja objedinjeni uvid u stvarno stanje problema u ostvarivanju imovinskih i drugih prava interno raseljenih lica na Kosovu i Metohiji.

Pravni savetnici na projektu Jasmina Županjac, Vasilije Arsić i Žarko Gajić predstavili su slučajeve sa kojima se svakodnevno sreću na terenu, zastupajući IRL pred sudovima. Svi panelisti i predstavnici relevantnih institucija koji su se uključili u diskusiju složili su se da je uključivanje međunarodne zajednice u pitanja zaštite imovinskih prava IRL od izuzetnog značaja, kao i važnost kontinuirane dostupnosti besplatne pravne pomoći koja se pruža IRL realizacijom ovakvih projekata u cilju rešavanja mnogobrojnih otvorenih slučajeva.

Izveštaj o prevarnim transakcijama je drugi u nizu izveštaja koje projekat besplatne pravne pomoći prezentuje u cilju boljeg i sistematičnijeg sagledavanja celokupnog procesa zaštite imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika po readmisiji. Ovaj skup je, kao i prethodni, okupio predstavnike UNHCR-a, Danskog saveta za izbeglice, Sveti spas, Božur i korisnika projekta KKiM.

************

Projekat „Promocija i zaštita imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika po sporazumima o readmisiji“ predstavlja nastavak niza projekata pružanja besplatne pravne pomoći čiji je korisnik Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a koji su finansirani iz IPA programa Evropske unije od 2008. godine. Korisnici projekta su interno raseljena lica, izbeglice i povratnici iz EU, na osnovu odredbi sporazuma o readmisiji između EU i Srbije. Projekat promoviše i štiti njihova imovinska prava pružanjem informacija, pravnih saveta i druge stručne pomoći, uključujući i zastupanje pred sudovima. Pravni zastupnici pružaju usluge u saradnji sa obučenim pripravnicima i pravnim savetnicima. Rad advokata, advokatskih pripravnika i savetnika koordinira projekat, a sve aktivnosti finansiraju EU i Vlada Republike Srbije. Projekat realizuje konzorcijum koji predvodi Evropska konsalting grupa. Ukupna vrednost projekta, koji traje dve godine, je 3.651.630 evra.

Categorised in: BPP za izbegle i reseljene, Izdvajamo, Vladavina prava