Partneri za demokratske promene Srbija

PROJEKAT: Besplatna pravna pomoć za izbegle i raseljene

BPPPartneri Srbija deo su međunarodnog konzorcijuma koji vodi Evropska konsalting grupa, a koji sprovodi projekat „Zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji.“ Projekat finansira Evropska unija, a aktivnosti se realizuju u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

U okviru projekta, uspostavljena je Kancelarija za pravnu pomoć raseljenim licima ili licima koja polažu pravo na imovinu na Kosovu i Metohiji a koja zbog finansijske situacije ne mogu da priušte pravno zastupanje ili koja zbog ograničenog pristupa pravosuđu na Kosovu i Metohiji ne mogu da ostvare svoja prava. Njima je na raspolaganju stručni tim koji se sastoji od starijih pravnih savetnika, mlađih pravnih savetnika i pripravnika. Pomoć koju Kanclerija pruža sastoji se od davanja pravnih saveta, zastupanja stranaka na sudovima u mestima porekla, pribavljanja dokumentacije izdate od strane državnih institucija u mestima porekla, kao i informisanje ugoženih i oštećenih o njihovim pravima.

Pored rada sa strankama, Projekat radi i na trajnijem rešenju pravne podrške osobama kojima je pravna pomoć otežana ili uskraćena. Tim mladih talentovanih pravnika, poreklom sa Kosova, iz Hrvatske i BiH, radiće u Kancelariji sa vrhunskim pravnim stručnjacima čime će steći jedinstveno znanje i iskustvo kako bi mogli da nastave sa radom na očuvanju prava ugroženih. Ovi pripravnici, koji će pohađati obuku i na engleskom jeziku, steći će znanje ekvivalentno master programu i biće registrovani u advokatskoj komori.

Vesti sa Projekta pratite OVDE.

INFORMATOR (.pdf)

 

Categorised in: Antidiskriminacija, BPP za izbegle i reseljene, Vladavina prava

Оставите одговор