Partneri Srbija

Dvodnevna radionica za studente u okviru Projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji

09.12.2019.


U okviru završnih aktivnosti projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji, Partneri Srbija okupili su još jednom studente Filozofskog fakulteta u Nišu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji su izradom novinarskih priča na temu odgovornosti i transparetnosti organa javne vlasti učestvovali u Projektu.

Dvodnevna radionica organizovana je 5. i 6. decembra 2019. godine u Beogradu. Prvog dana studenti su posetili službu Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, gde su imali prilike da malo više čuju o nastanku i razvoju ove institucije, kao i o pravima koja ova institucija štiti. Takođe, jedna od studentkinja je tom prilikom uradila i intervju sa novim Poverenikom, gospodinom Milanom Marinovićem.

Dan je završen javnim događajem „Ko brani javnost u Srbiji“ koji su Partneri Srbija organizovali u Centru za kulturnu dekontaminaciju, zajedno sa partnerima na Projektu. U okviru događaja dve studentikinje koje su učestvovale na izradi istraživačkih priča, predstavile su svoja iskustva u panel diskusiji.

Drugi dan otpočeo je sesijom u kojoj su studenti, mentori i projektni tim razmenili iskustva i utiske vezane za proces izrade istraživačkih priča koje su studenti uradili u okviru Projekta. Nakon čega su usledile dve sesije sa novinarima BIRN-a i KRIK-a. Ana Novaković iz BIRN-a predstavila je studentima korisne alate i savete koje mogu da koriste za prikupljanje informacija u procesu izrade istraživačkih priča, u sesiji pod nazivom Data journalism. Dok je Bojana Jovanović iz KRIK-a razgovarala sa studentima o bezbednosti novinara, bezbednosti komunikacija i bezbednosti novinarskih izora, kroz praktične primere sa kojima se susretala u radu.

Kategorije

Izdvajamo