Partneri Srbija

Uspešno završena druga Škola privatnosti

20.11.2023.

U toku oktobra i novembra 2023. godine, Partneri Srbija su uspešno organizovali osnovni program druge po redu Škole privatnosti.  Za pohađanje obuke odabrano je 30 učesnica i učesnika, među kojima su bili advokati, aktivisti, nastavnici, profesori, administrativni radnici, studenti završnih godina fakulteta društvenih nauka i zaposleni u nezavisnim institucijama. Raznolikost učesnika omogućila je svestranu diskusiju i razmenu iskustava vezanih za sve obrađene teme. Ceo program je bio organizovan online, preko zoom platforme, kako bi učešće bilo omogućeno i za učesnice i učesnike koji žive van Beograda.
 
Osnovni program Škole se sastojao od devet predavanja. Prva dva predavanja bila su posvećena pravu na privatnost i njegovoj zaštiti, kao i tome kakva je pravna regulativa u Srbiji, Evropi i svetu, a vodili su ih Uroš Mišljenović, rukovodilac programa u Partnerima Srbija i Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka Partnera Srbija.
 
Filip Milošević, Share fondacija, dao je prikaz digitalnog nadzora, algoritamskog upravljanja, prikupljanja i analiziranja naših podataka, a ukazao je na opasnost od zloupotrebe digitalnih identiteta građana od strane korporacija i državnih organa uz pomoć veštačke inteligencije. Učesnici su imali priliku da od Bojane Kostić, istraživačice i konsultantkinje u oblasti ljudskih prava, medija i tehnologije saznaju više o multi-platformskom uticaju na poziciju građana u kontekstu javne uprave i administrativnih odnosa, sa akcentom na vladavini prava i ljudskim pravima.
 
Dr Milana Pisarić, docentkinja na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, učesnicima je predstavila aktuelne oblike cyber kriminala koji prestavljaju najveću pretnju po privatnost građana. Učesnici su sa advokaticama Ivanom Živković Rusalić i Jelenom Simić, razgovarali o zaštiti podataka o ličnosti u radnim odnosima, ovlašćenjima poslodavaca, pravima radno angažovanih lica, kao i primerima iz domaće i međunarodne prakse.  Odnos prava na privatnost i prava na ravnopravnost, uz aktuelne primere iz prakse predstavio je Bogdan Banjac, iz institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz osvrt na osnovne pojmove zaštite privatnosti pripadnika osetljivih grupa.
 
Nevena Ružić, konsultantkinja u oblasti prava na privatnost, održala je predavanje o zaštiti privatnosti u sektoru javne bezbednosti, kao specifičnostima posebnog režima obrade podataka o ličnosti. Poslednje predavanje su održale Ana Toskić Cvetinović, Partneri Srbija, i Anđelka Zečević, istraživačica u oblasti obrade prirodnih jezika na Matematičkom institutu SANU, koje su sa učesnicima razgovarale o ulozi podataka o ličnosti u razvoju i primeni sistema veštačke inteligencije, kao i rizicima upotrebe veštačke inteligencije po privatnost građana.
 
 
Ovim programom želimo da širimo zajednicu i da podstaknemo dalje umrežavanje onih koji se interesuju za zaštitu privatnosti. Kako bi podržali dalju konstruktivnu diskusiju o ovim temama Partneri Srbija će za polaznice i polaznike Škole privatnosti orgaizovati i dve uživo sesije u januaru – diskusiju sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i radionicu o digitalnoj higijeni.
 
Škola privatnosti je finansijski podržana od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, Američkog udruženja pravnika – Inicijative za vladavinu prava i Misije OEBS-a u Srbiji.
 
 
 
 
 

Kategorije

PrivatnostVesti