Partneri Srbija

Otvorenost institucija ne sme zavisiti od pojedinaca

21.11.2023.

Povodom predstavljanja istraživanja Indeks otvorenosti regionalnih institucija, Partneri Srbija učestvovali su na regionalnoj konferenciji održanoj u Podogorici 17. Novembra 2023. godine. Konferencija je okupila mnoštvo predstavnika institucija iz zemalja regiona, organizacija civilnog društva i novinara. U nastavku vam prenosimo glavne zaključke događaja.
 
Glavna poruka panela “Koje informacije vlade kriju od medija, civilnog sektora i građana/ki”  bila je da otvorenost institucija ne sme zavisti od volje pojedinaca, već mora imati utemeljenje u zakonima i propisima kako bi se obezbedilo trajno uspostavljanje transparentnosti njihovog rada.
Učesnice panela su ukazale da problemi postoje i kada je reč o pozitivnim primerima transparentnosti određenih lidera jer u trenutku napuštanja neke od javnih funkcija tu dobru praksu ponesu sa sobom, pa samim tim se proces vraća na početak.
 
Milena Gvozdenović iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazala je da smo u Crnoj Gori u poslednje tri godine tri puta menjali vladu ili vlast, te da to svakako nisu povoljne okolnosti za izgradnju dugoročne politike otvorenosti.
“Opet je to da li će vlast biti otvorena i transparentna zavisilo od toga da li je to onima koji su vršili vlast bilo važno i koliko im je to odgovoralo, a u tu situaciju smo došli zato što nemamo dovoljno dobre zakone, strategije i mehanizme kontrole koji bi prosto obavezali vlast na transparentno delovanje”, kazala je Gvozdenović.
 
Mila Josifovska Danilovska iz fondacije Metamorfozis iz Severne Makedonije kazala je da, iako je Severna Makedonija po indeksu otvorenosti prva u regionu, najgore rezultate postiže u pogledu efikasnosti.
“Možda imamo izvrsne strategije, ali kada se radi o implementaciji, u tom delu malo kaskamo. Ono što ne možemo najčešće da dobijemo su video zapisi sednica Vlade i taj problem postoji godinama, zatim materijali o kojima se raspravlja na tim sednicama i u poslednje vreme je postao problem da dobijemo agendu vladine sednice makar jedan dan ranije kako bi bili svesni o čemu se raspravlja”, rekla je ona.