Partneri Srbija

Zbog učestalih povreda privatnosti građana, od početka 2024. godine Partneri Srbija su se 4 puta obratili Povereniku

22.05.2024.

Zbog učestalih prijava povreda prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, naša organizacija uputila je tri predloga za sprovođenje nadzora i jedan dopis Povereniku za sprovođenje mera koje su u njegovoj nadležnosti. Kršenje odredaba Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je posebno zabrinjavajuće s obzirom da je učinjeno od strane organa vlasti.

Podneli smo Predlog za sprovođenje nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane gradova, opština i škola. Nekoliko opština i gradova širom Srbije je nabavilo opremu koja ima mogućnost prepoznavanja lica, i ova oprema je postavljena u osnovnim školama na teritorijama ovih gradova i opština. Ovi slučajevi predstavljaju jedan od najozbiljnijih kršenja Zakona, jer je u pitanju nadzor nad decom, kao posebno osetljivom grupom.

Dalje, na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti podneli smo Predlog Povereniku da sprovede nadzor nad gradom Kraljevom zbog nezakonite nabavke i korišćenja opreme za video nadzor. Dodatno, ovim zahtevom smo ukazali na specifičnost karakteristika postavljene opreme, kao i korišćenja snimaka video kamera u sudskim postupcima. 

U drugoj polovini maja 2024. godine podneli smo Predlog za sprovođenje nadzora nad Opštinskim odborom Voždovac Srpske napredne stranke, a povodom primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Naime, Opštinski odbor Voždovac je u okviru predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore izradio promotivni snimak na kom je prikazano prikupljanje potpisa podrške građana za izbornu listu Srpske napredne stranke. Na snimku su u nekoliko kadrova jasno vidljivi lični podaci građana i građanki. Reč je o podacima o ličnosti koji vrlo lako mogu biti zloupotrebljeni i čija nezakonita obrada može dovesti do ozbiljnih povreda prava lica.

Takođe smo podneli Dopis za reagovanje povodom prekomerne obrade podataka o ličnosti građana koji podnose zahtev za isplatu đačke pomoći za školsku 2024/2025. godinu, koju pruža Grad Beograd. Grad Beograd u okviru sprovođenja Odluku o đačkoj pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta na teritoriji grada Beograda zahteva od roditelja da dostave i prednju stranu fotokopirane platne kartice. Ovaj podatak nije potreban kako bi se obradio zahtev, a uz to može da učini građane:ke dodatno ranjivim na finansijske prevare. 

Nastavićemo da svojim radom ukazujemo na povrede prava Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i redovno ćemo o tome obaveštavati javnost.

Kategorije

PrivatnostVladavina pravaVestiZaštita podataka o ličnosti