Partneri Srbija

Za bolji kvalitet vazduha kroz transparentno i odgovorno upravljanje podacima

18.09.2019.


U okviru projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji, organizacija civilnog društva Fraktal sprovela je istraživanje o kvalitetu monitoringa zagađenja vazduha na području većine najzagađenijih gradova u Republici Srbiji.

Aerozagađenje postalo je svakodnevni i najkritičniji problem urbanih sredina današnjice. Svest građana postaje sve veća i interes za ovaj fenomen narasta. U trenutku pojave globalnih platformi i aplikacija koje daju informacije o kvalitetu vazduha na skoro celoj zemljinoj kugli u realnom vremenu, Srbija je, makar u pogledu zagađenja, dovoljno velika da bi bila globalno primećena. Pritisak na državne institucije koje drže podatke o kvalitetu vazduha je sve veći. Kako od strane građana, tako i od strane medija. Izostanak inicijative, prakse i konačno  odgovornosti u obaveštavanju javnosti o stopama zagađenja i načinima ponašanja u akutnim situacijama je vrlo uočljiv i kritičan. Doduše, tome prilično doprinose i nelogičnosti koje proizilaze iz kompletno preuzetih ali neprilagođenih EU normativnih zadatosti i nespremnost pravljenja iskoraka u pravcu dizanja minimuma standarda koji je određen od strane EU, a kako bi se adekvatno odgovorilo domaćim (ne)prilikama i bukvalno sve vidljivijem zagađenju gradova.

Sedam malih i velikih srpskih gradova u kojima živi veći deo populacije zemlje, godinama, a naročito tokom jeseni i zime, prekriva vazduh najlošije kategorije. No, ovaj broj preti da bude još veći. U iščekivanju zvaničnog državnog dokumenta o kvalitetu vazduha za 2018 godinu[1] koji će nas o tome obavestiti,  aktuelnu situaciju, makar zainteresovana javnost, prati često pomoću “štapa i kanapa”.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu konkursa za podršku organizacijama civilnog društva koji je sproveden u okviru projekta.

Projekat Budućnost slobode informacija u Srbiji sprovode Partneri Srbija u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom a uz finansijsku podršku Evropske unije.


[1] Godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha prirpema i objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine najkasnije do juna meseca tekuće godine za prethodnu godinu. Izveštaj za 2018 u momentu objavljivanja ove analize i dalje nije publikovan.

Kategorije

IzdvajamoDobro upravljanjeBudućnost slobode informacija u SrbijiVesti