Partneri Srbija

Poziv za podršku predlozima za unapređenje Nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

15.06.2021.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je 28.05.2021. godine objavilo Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i otvorilo javnu raspravu o ovom dokumentu, koja će trajati do 16. juna 2021. godine. Grupa organizacija civilnog društva okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama izradila je dokument sa predlozima za unapređenje Nacrta Zakona (.word).

Zajednički stav organizacija okupljenih u Koaliciji jeste da postojeći Nacrt bitno ugrožava dostignuti nivo prava na pristup informacijama od javnog značaja i istovremeno propušta da reši probleme koji su uočeni u primeni Zakona.

Predlozi za unapređenje Nacrta odnose se na rešenja koja je Koalicija prepoznala kao loša, poput čl. 2. Nacrta kojim se izuzimaju političke stranke i verske zajednice iz kruga obveznika Zakona. Zatim, člana 9. koji predviđa nova ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica. Pored predloga za unapređenje predloženih odredaba, dokument sadrži i predloge za prevazilaženje problema prepoznatih u primeni Zakona, a koji nisu adresirani Nacrtom, poput izvršenja Poverenikovih rešenja i neefikasnog nadzora nad primenom Zakona.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva, predstavnike medija, organa javne vlasti, strukovnih udruženja i pojedinice da se uključe u javnu raspravu i daju podršku predlozima koje je izradila Koalicija za pristup informacijama.

Dokument sa predlozima možete preuzeti na internet stranici Koalicije za slobodu pristupa informacijama

Dokument je potrebno poslati do 16. juna Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na adresu elektronske pošte: jrasprava.zospijz@mduls.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, Birčaninova broj 6.

Kategorije

Dobro upravljanjePartneri SrbijaVestiGde je javnost u javnim preduzećima