Partneri Srbija

„Informacija je moć – jačanje uloge Parlamenta u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti“

22.09.2022.



Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Koalicijom za slobodu pristupa informacijama, Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Fondacijom Slavko Ćuruvija, organizuju događaj:

„Informacija je moć – jačanje uloge Parlamenta u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti“

Događaj se organizuje 27. septembra 2022, u Envoy Conference centru (Gospodar-Jevremova 47, Beograd), od 12:00 do 15:30h, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Okrugli sto ima za cilj da doprinese jačanju uloge Narodne skupštine Republike Srbije u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti, posebno imajući u vidu da je upravo formiran novi saziv Narodne skupštine; da je u prethodnom periodu uočen niz problema u vidu nedostatka transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog tela za građane, kao i propusta Narodne skupštine da vrši svoju kontrolnu ulogu u oblasti upravljanja informacijama.

U okviru prvog panela, učesnici će razgovarati o značaju otvorenosti i transparentnosti u radu Narodne skupštine kao najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti, kao i efikasnosti mehanizama neposredne i posredne komunikacije sa građanima, nedostacima koji su u tom smislu uočeni i načinima za njihovo prevazilaženje. Između ostalog, biće predstavljeni i rezultati Regionalnog indeksa otvorenosti, koji je ove godine pokazao trend dodatnog zatvaranja i snižavanja transparentnosti u radu brojnih institucija u našoj zemlji.

Drugi panel biće posvećen kontrolnoj ulozi Narodne skupštine u oblasti upravljanja informacijama, odnosno u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja, zaštite podataka o ličnosti, informacione bezbednosti i tajnosti podataka. Posebna pažnja biće posvećena i značaju adekvatnog razmatranja izveštaja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, te praćenja primene preporuka usvojenih u ranijim zaključcima Skupštine, a biće predstavljene i analize rada Parlamenta u ovoj oblasti, izrađene u okviru projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“.

Na događaju će učestvovati predstavnici poslaničkih grupa i parlamentarnih odbora, nezavisnih institucija, javnog i civilnog sektora, i medija.

 

Način prijave učešća:

Molimo Vas da nam svoj dolazak potvrdite na adresu: office@partners-serbia.org

 

Događaj se organizuje uz finansijsku pomoć Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Program događaja možete preuzeti OVDE


 

Kategorije

Najave događajaPartneri SrbijaVesti