Partneri Srbija

Održani treninzi o etičkim i pravnim aspektima zaštite privatnosti u medijima

16.04.2024.

Partneri Srbija, zajedno sa organizacijama BIRN Srbija i SHARE fondacijom, tokom marta i aprila 2024. godine održali su 4 praktična treninga o pravnim i etičkim standardima zaštite privatnosti u medijima, predviđenim za novinare, organizacije civilnog društva i lokalne institucije (centre za socijalni rad, policiju, predstavnike pravosuđa, jedinice lokalne samouprave) iz svih regiona Srbije.

Tokom ovih treninga, koji su održani u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, predavači su zajedno sa učesnicima razgovarali o značaju zaštite privatnosti u medijskom prostoru.



Učesnici su na treninzima dobili korisne informacije o pravnom okviru u oblasti zaštite podataka o ličnosti, novinarskim etičkim standardima u oblasti zaštite privatnosti i značaju odgovornog izveštavanja o osetljivim društvenim grupama. Na treningu je takođe bilo reči i o mehanizmima zaštite prava na privatnost i medijskim modelima poslovanja.

Treninzi su doprineli i jačanju međusektorske komunikacije i saradnje posebno kada je reč o zaštiti prava na privatnost pripadnika/ca osetljivih društvenih grupa (kao što su deca, žene, žrtve nasilja, pripadnici/e LGBT+ populacije i slično).

Pre održavanja treninga, učesnici su takođe imali mogućnosti da odslušaju niz korisnih predavanja o ovim temama, na e-learning platformi Partnera Srbija, dok je fokus treninga uživo bio na analizi praktičnih primera i diskusiji o odgovornom izveštavanju i zaštiti privatnosti u medijima.

Svi učesnici koji su prisustvovali treninzima dobili su serfikate o uspešno završenom kursu.




Stavovi izneti u okviru programa isključiva su odgovornosti BIRN Srbija, Partneri Srbija i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije koje je obezbedilo sredstva za projekat u okviru MATRA programa.

Kategorije

PrivatnostPartneri SrbijaEdukacijaVesti