Partneri Srbija

Privilegovan SMS ili zloupotreba položaja?

02.04.2020.


Povodom distribuiranja SMS poruke u kojoj se upozorava da se Srbija „približava scenariju iz Italije i Španije“, Partneri Srbija pozivaju Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i Vladu Republike Srbije da obrazlože građanima Srbije zbog čega je data poruka upućena samo delu građana koji koriste usluge mreže mobilne telefonije u državnom vlasništvu.

Pružajući podršku zdravstvenim radnicima i stručnjacima u okviru borbe protiv pandemije Kovid-19, podsećamo da u aktuelnim okolnostima građani Srbije imaju Ustavom garantovano pravo na obaveštenost, odnosno da istinito, potpuno i blagovremeno budu obavešteni o pitanjima od javnog značaja. Informacije o rizicima koji prete Republici Srbiji i njenim građanima u pogledu širenja Kovid-19 predstavljaju informacije koje su nesumnjivo značajne za sve građane Srbije, kako bi na najbolji mogući način mogli da prilagode svoje ponašanje tim rizicima i zaštite svoje zdravlje.

Obrazloženje koje je objavljeno u sredu, 1. aprila  – da je Krizni štab poslao poruku kako bi je videli i bili informisani oni koji ne gledaju televiziju – nedovoljno je, imajući u vidu da je poruka dostavljena samo korisnicima jedne mreže mobilne telefonije. Ukoliko je zaista tačno da se Srbija približava scenariju Italije i Španije, u kojima se beleži više stotina smrtnih ishoda izloženosti Kovid-19 na dnevnom nivou, takvu informaciju onda moraju dobiti svi građani Srbije, pa je upitna odluka Kriznog štaba da se poruka dostavi samo korisnicima Telekom Srbija a.d.

Pored toga, otvara se i pitanje zakonitosti upotrebe ličnih podataka korisnika MTS mreže mobilne telefonije za dostavljanje ovakvih poruka. Podatke o korisnicima svojih usluga MTS prikuplja radi realizacije ugovornih obaveza, a za promenu takve svrhe obrade podataka nužno je pronaći pravni osnov zasnovan na ovom Zakonu. Ovakvo korišćenje podataka bilo bi zakonito ukoliko je zaista bilo nužno upotrebiti podatke građana u druge svrhe – na primer kako bi se zaštitili životno važni interesi lica na koje se podaci odnose ili drugih osoba – što bi, načelno, moglo da predstavlja zakonski osnov za promenu svrhe obrade podataka (član 12. stav 1. tač. 4. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Međutim, i u tom slučaju je potrebno dodatno obrazloženje zbog čega je poruka dostavljena samo korisnicima jedne mreže mobilne telefonije.

Sve navedeno  još jednom ilustruje nejasan položaj Telekoma Srbija a.d. na tržištu Republike Srbije. Naime, ovo društvo kapitala u državnom vlasništvu već godinama insistira da njegova pozicija nije drugačija od pozicije konkurenata u privatnom vlasništvu, na osnovu čega uskraćuje informacije o svom poslovanju. Na primer, Telekom Srbija a.d. je jedan od pet obveznika Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja kojima je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izrekao najviše kazni zbog nedostavljanja traženih informacija od javnog značaja,[1] dok je po broju zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i osuđujućih presuda zbog kršenja ovog Zakona na neslavnom prvom mestu.[2] Međutim, smatramo da bi u posebno osetljivoj situaciji kakvo je vanredno stanje, država i privredna društva u kojima ona ima vlasnički udeo, trebalo da imaju dodatnu odgovornost da adekvatno informišu javnost, što podrazumeva i transparentnost informacija o korišćenju resursa društava kapitala za upravljanje kriznim situacijama.

Partneri Srbija još jednom apeluju na državne organe da svim građanima Srbije obezbede neometan pristup svim informacijama koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanoviništva u vezi sa epidemijom zarazne bolesti Kovid-19, na šta javnost ima pravo i na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ovaj komentar izrađen je u okviru projekta Gde je javnost u javnim preduzećima? koji Partneri Srbija sprovode uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Cilj ovog projekta je da se oprinese očuvanju dostignutog nivoa prava na pristup informacijama od javnog značaja i njegovom unapređenju u odnosu na postupanje društava kapitala u državnom vlasništvu.

Komentar je objavljen 2. aprila, a 9. aprila je dopunjen informacijama o obradi ličnih podataka korisnika MTS mreže mobilne telefonije, navođenjem nalaza ranijih istraživanja Partnera Srbija o poslovanju Telekom Srbija a.d. i informacijama o projektu u okviru kojeg je komentar objavljen. 
 

[1] Videdi istraživanje Partnera Srbija: (Ne)odgovornost institucija za skrivanje informacija, strane 32-33, dostupno na: http://www.partners-serbia.org/wp-content/uploads/2019/07/Partneri-Srbija-Neodgovornost-institucija-za-skrivanje-informacija.pdf

[2] Videti istraživanje Partnera Srbija: Primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja: analiza postupanja Upravnog inspektorata i prekršajnih sudova, strana strane 51-53, dostupno na: http://www.partners-serbia.org/wp-content/uploads/2019/09/analiza-postupanja.pdf

 

Ovaj tekst izrađen je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Partnera Srbija i ne može se, ni pod kojim uslovima, smatrati odrazom stavova Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Kategorije

IzdvajamoPrivatnostVladavina pravaPartneri SrbijaVesti