Partneri Srbija

Vodič za tražioce informacija

24.11.2020.

U situacijama kada javna preduzeća i društva kapitala ne objavljuju proaktivno informacije o svom radu, ili odbijaju da dostave informacije po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, deo informacija o njihovom radu moguće je dobiti upućivanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja institucijama koje su zadužene za nadzor i praćenje poslovanja ovih subjekata. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja navodi da su informacije od javnog značaja, informacije koje nastaju u radu organa javne vlasti, ili ih organ javne vlasti poseduje. Imajući to u vidu, u okviru projekta Gde je javnost u javnim preduzećima? mapirali smo institucije za koje smo na osnovu njihovih ovlašćenja i nadležnosti procenili da poseduju određene informacije o radu javnih preduzeća i društava kapitala u javnom vlasništvu. Istraživanje pokazalo u kojoj meri su mapirane institucije otvorene i spremne da pruže informacije o radu javnih preduzeća i društava kapitala, kao i koje vrste informacije je moguće dobiti upućivanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.
 
U vodiču Šta možemo da saznamo o radu društava kapitala u javnom vlasništvu i javnih preduzeća od drugih javnih institucija? predstavljeno je sedam javnih institucija, za koje je istraživanje Partnera Srbija pokazalo da mogu biti dobri alternativni izvori informacija o radu javnih preduzeća i društava kapitala, kao i vrste informacija koje je od njih moguće dobiti. Na kraju vodiča nalaze se i dva primera zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koja mogu biti od pomoći tražiocima informacija.

Vodić je namenjen tražiocima informacija, kojima su potrebne informacije o radu javnih preduzeća i društava kapitala u javnom vlasništvu, a pre svega novinarima i istraživačima koji već imaju iskustvo u traženju informacija upućivanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.
 
Projekat Gde je javnost u javnim preduzećima? organizacija Partneri Srbija sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Kategorije

Dobro upravljanjePartneri SrbijaVestiGde je javnost u javnim preduzećima