Partneri Srbija

Uspešni aktivistički pristupi inicijativa za odbranu javnog interesa u lokalnim zajednicama

08.06.2021.

Građani čija su individualna ili grupna prava ugrožena, ili koji prepoznaju da se javni interes ne štiti na adekvatan način, u poslednjih nekoliko godina sve su aktivniji u zajednici. Za to koriste različite forme organizovanja, od neformalnih inicijativa malog broja angažovanih ljudi, do zvanično registrovanih udruženja, koja mogu funkcionisati na bazi članstva ili drugačije.

U ovoj publikaciji, čija je autorka Marijana Rodić, predstavili smo više različitih aktivističkih pristupa koji su do sada doveli do pozitivnih rezultata u lokalnoj zajednici. Posebna pažna posvećena je načinima na koje aktivisti utiču na javne institucije da postupaju odgovornije - pokretanjem pravnih postupaka, učešćem u procesima donošenja odluka i uključivanjem zainteresovanih građana u zajedničke akcije.

Fokus studije slučaja bio je na radu osam odabranih udruženja građana i lokalnih inicijativa koje su konkretnim aktivnostima pokazale da aktivizam može biti delotvoran i da dovodi do „malih pobeda“ koje potom motivišu aktiviste da nastave sa borbom, ciljajući i osvajajući veće pobede. Pokreti i inicijative čiji rad je detaljnije predstavljen u studiji bili su: pokret Odbranimo šume Fruške gore, Pro.Tok21 (Crveni bedževi), Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina, LiberGraf, udruženje Ekomar, Ekološki pokret Padina, Vojvođanska zelena inicijativa i inicijativa Odbranimo Teslu. Ovim putem, zahvaljujemo se svim sagovornicima na njihovom doprinosu kako bi ova studija bila što obuhvatnija.

Svrha ove publikacije bila je da pokaže kako različiti aktivistički pristupi mogu biti delotvorni, čak i u uslovima sistemskih slabosti institucija koji sačinjavaju demokratsku infrastrukturu. Studijom smo takođe želeli da ukažemo i na to da je aktivističke pristupe potrebno prilagoditi konkretnom kontekstu, koji je oblikovan vrsti i specifičnostima problema u zajednici, resursima kojima raspolažu aktivisti, stavovima građana prema prepoznatom problemu, itd.

Ova studija slučaja deo je zajedničkih napora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Partnera za demokratske promene Srbija da podstaknu veće učešće građana u odlučivanju kroz inicijativu „Građani imaju moć”. Izrada ove studije omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj studije je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Kategorije

Dobro upravljanjePartneri SrbijaVestiGrađani imaju moćDemokratska infrastruktura